Plaça Vella

Diversos autors


Editorial: Centre d'Estudis de Castellar del Vallès
Col·lecció: Número 60

La primera part de la publicació conté un article d'Argimiro Ferrero sobre el maqui italià Elio Ziglioli, assassinat per la Guàrdia Civil a Castellar del Vallès l'any 1949. S'hi descriu la troballa del cos, la seva identificació l'any 2018 i el contacte amb la família, a qui mai s'havia comunicat la seva mort.

La segona part es dedica a la Jornada sobre el Patrimoni Cultural de les Arenes de Castellar del Vallès, celebrada al seu antic Hostal el 13 d'octubre de 2018 dins el marc de les Jornades Europees del Patrimoni. Esteve Prat hi descriu la situació geogràfica, els orígens històrics, la importància de l'estiueig en la formació del nucli de població i els elements arquitectònics més rellevants, alguns d'estil modernista. A continuació, Roger Rocavert se centra en la colònia de refugiats procedents de diversos punts de l'Estat espanyol que hi va ser instal·lada durant la Guerra Civil. Seguidament, M. Teresa Relat, estiuejant a les Arenes des de ben jove, comparteix els seus records i els de la seva família sobre aquest indret. Acte seguit, sor Rosario Azparren, membre de la Congregació de Las Siervas de María, propietàries de l'Hostal, explica per què l'adquiriren el 1967 i relata els orígens i la missió de la Congregació. Segueixen dues comunicacions sobre el patrimoni natural i paisatgístic de l'entorn de les Arenes a càrrec d'Òscar Masó, que en dóna la seva visió com a excursionista, i de Joan Roura, que proposa un circuit pel patrimoni de pedra seca.

La tercera part presenta la nova Secció d'Art de l'entitat, destinada a estudiar, fomentar i promoure l'obra d'artistes relacionats amb Castellar. Conté un article sobre l'Exposició «Sèries 2015-2018» d'Esteve Prat Paz; un escrit en memòria del pintor Antoni Costa, mort el 2019, realitzat per la seva filla M. Engràcia i precedit d'un apunt biogràfic signat per Esteve Prat; i la presentació per part de Daniel Rocavert d'una carpeta de quinze gravats o estampes digitals de cinc artistes plàstics locals sobre uns límerics inèdits del poeta Miquel Desclot, editada per l'entitat.

 

Roger Rocavert Homet