Quaderns d’Estudi

Diversos autors


Editorial: Centre d’Estudis de l’Hospitalet
Col·lecció: Número 33

L’any 1984 es va fundar el Cel’h, el seu principal impulsor i primer president va ser Jaume Botey i Vallès. Després de 34 anys de feina, el 15 de febrer de 2018 el Jaume ens va deixar sobtadament. Gairebé dos anys després, el Cel’h l’homenatja amb la publicació del núm. 33 de la revista «Quaderns d’Estudi», un monogràfic dedicat a la polièdrica personalitat del Jaume.

Editat per Maria Villanueva Margalef (amb qui durant anys el Jaume va compartir despatx a l’UAB), consta de les aportacions de Joaquim Sempere (que ens presenta el vessant d’activista contra la pobresa i la injustícia, des de la religiositat i el compromís polític), de l’Andreu Trilla (des de la perspectiva de l’activisme que el Jaume va desenvolupar al si de la parròquia de Can Serra a l’Hospitalet, de la qual en fou rector des de la seva creació l’any 1970 i fins al 1978, quan abandonà la comunitat d’escolapis que s’hi havia establert), de Rosa M. Pujol (qui ens el presenta des de la faceta de pedagog i de formador de docents en l’UAB), d’Homera i Natalia Rosetti (les quals ens en parlen des del punt de vista de l’activisme que durant molts d’anys va desenvolupar en el marc dels moviments socials —anticapitalistes, pacifistes i internacionalistes— en què va participar), de Montse Santolino (qui breument ens parla del mestratge que el Jaume exercí sobre els activistes socials de l’Hospitalet) i d’Enric Roldán (el qual ens acosta la ingent tasca que el Jaume va realitzar entre 1979 i 1983 com a regidor responsable d’Ensenyament del primer Ajuntament postfranquista de l’Hospitalet).

Així mateix, s’hi inclou una aproximació bibliogràfica a la seva obra (compilada per M. Villanueva, Lídia Santacana i M. Pilar Massana) i un article que el Jaume va publicar inicialment a la revista Acontecimiento l’any 2018 i que ell mateix considerava definidor del conjunt del seu pensament i trajectòria. Valgui aquesta cita d’A. Trilla per compensar la brevetat d’aquests mots: «Tenint present que el Jaume va deixar el barri de Can Serra [...] el juliol de 1978 [...], sembla increïble la riquesa global de l’experiència que intento descriure, de la qual ell va ser l’ànima».

 

Marcel Poblet