Associacionisme cultural: entre el mosaic i les xarxes

Ignasi CUADROS; Héctor ISIDRO [dir.]


Editorial: Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Cossetània Edicions, 2021
Col·lecció: Publicacions de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, 11
Pàgines: 624
ISBN: 978-84-1356-186-8

Compra'l

Des de la seva constitució l’any 1992, amb una periodicitat d’uns dos anys, i des de 1994, la CCEPC convoca els corresponents congressos cada un d’ells amb una temàtica concreta, la celebració dels quals va itinerant pel territori. El XIIè congrés celebrat el 6 i 7 de novembre de 2020 havia de tenir lloc a la URV a Tarragona i al Centre de Lectura de Reus. Finalment, a causa de la pandèmia es va realitzat de forma totalment virtual.

El congrés es va estructurar en tres àmbits: Associacionisme cultural, identitats i coneixement; Associacionisme cultural i poder, i, Associacionisme cultural i sociabilitat. Cada àmbit es concretava en dues ponències i en les corresponents comunicacions presentades. A més s’inicià amb una conferència d’obertura a càrrec de Ramon Arnabat i Maria Zozaya-Montes, i una taula rodona de clausura moderada per M. Carme Jiménez amb la participació de Guillem Carreras, Andreu Ginés i Esther Oliver-Grasiot. En total es presentaren 29 comunicacions de temàtiques molt diverses de llocs diferents, que varen ser relatades per Albert Ghanime, Oriol Fort i Meritxell Ferré.

Les ponències foren impartides per: Àmbit 1: Elvira Asensi (bandes de música valencianes), Xavier Ferré (identitat de l’associacionisme ateneista); Àmbit 2: Pere Baltà (història i concreció del model associatiu català), Antonio Ariño (heterogeneïtat ideològica i fragmentació política de l’associacionisme valencià); Àmbit 3: David Cao (els ateneus com a agents de la modernitat contemporània), Manel Santana (l’associacionisme popular a Mallorca).

Considerem que les aportacions del congrés constitueixen una mostra del plural i ric mosaic, extraordinàriament valuosa per a la comprensió de l’associacionisme cultural que ha articulat els territoris de parla catalana.

JOSEP SANTESMASES I OLLÉ. CCEPC