Temps de Franja, 147

Diversos autors


Pàgines: 20

Temps de Franja, núm. 147, Calaceit: Iniciativa Cultural de la Franja, novembre de 2020, 20 p.

 

Aquest nou número de la revista Temps de Franja commemora els 20 anys d’aquesta publicació editada per Iniciativa Cultural de la Franja, mostrant la importància de la pervivència de la única revista en llengua catalana de les comarques de la Franja. Per això en aquest número especial les diferents notícies i articles contemplen la tasca de la revista al llarg d’aquests anys: la salutació del seu primer director, en Mario Sasot, l’editorial «vint anys de vida» i la felicitació dels tres presidents: Joaquim Montclús de l’Associació Cultural del Matarranya, Pep Labat, de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca i Artur Quintana de la Iniciativa Cultural de la Franja.

Els diferents articles, columnes i seccions estan dedicats a explicar com es va gestar aquesta revista fundada per l’enyorat Josep Galan: a «El llarg camí d’un miracle» Mario Sasot analitza com es va gestar la revista, les diferents reunions i feines del consell de redacció durant els primers anys; Carles Terés a «Trucades imprevistes» explica la seva llarga i intensa relació amb la revista com a articulista, coordinador i maquetador; Esteve Betrià exposa la filosofia inicial de la revista a «l’estiràs de Josep Mauri». Al número commemoratiu de les dues dècades d’existència de Temps de Franja s’inclouen també diferents valoracions. La que fa el propi consell de redacció a «La revista i els seus col·laboradors: una obra en equip»; i moltes altres com ara «De l’optimisme utòpic a anar replegant les molles» de Màrio Sasot; «Enllà d’una xifra» de Vicent Pallarés; «De rius, papereres i aniversaris» de Patrici Barquín; «Melancolia» de Marina d’Algars; «Temps» de Ramon Sistac; «...i ens queda tant per fer!» de Francesc Ricart, i «i Tot fent cultura arran la Franja» on Artur Quintana analitza les aportacions del suplement de teoria i creació literàries «Styli Locus».

Les pàgines que habitualment van destinades a les diferents comarques de la Franja porten la firma dels escriptors i polítics de les mateixes:

Del Matarranya: «Matarranya: tres comarques i més que un riu» de Maria Dolors Gimeno; «Testimoni d’una cultura pròpia» de Rafael Martí, president de la Comarca del Matarranya; «Una llengua viva» d’Aitor Clemente, alcalde d’Aiguaviva de Bergantes i conseller comarcal al Baix Aragó; «Una eina necessària» de Francisco Javier Doménech, alcalde de Favara.

Del Baix Cinca: «Explicant en català la vida de la comarca» de Hugo Sorolla; «Estem de festa» de Maga Godia; «Un traguinyol de vi pa tot lo camí» de Roberto Albiac.

De la Llitera: «La Llitera vista des de Temps de Franja» de Josep Espluga; «Temps de Franja, un dic de contenció» de Josep Antoni Chauvell, alcalde d’Alcampell i president de la comarca de la Llitera.

De la Ribagorça: «Fent camí» de Glòria Francino; «Retrat inesborrable d’una realitat diversa» de Marcel Iglesias, alcalde Bonansa i president de la Comarca de la Ribagorça i «pareix que va ser ahir...» d’Alfredo Sancho, alcalde de Benavarri

I per acabar, felicitacions i articles com «Bona feina» d’Ignacio López Susin, Director General de Política Lingüística del Govern d’Aragó i «Vint abraçades!» de Jordi Marin del Centre d’Estudis dels Ports.

Com en altres números Temps de Franja va acompanyat del suplement Temps d’escola, coordinat per Pietro Cucalón i Pepa Nogués. El número 9 d’aquest suplement s’explica com era la vida abans del coronavirus i algunes microexperiències de confinament per part dels alumnes de diferents centres escolars, es comenten les diverses denominacions locals de la paraula ametlla, o s’inclouen diferents notícies i activitats dels alumnes. Finalitza el suplement el conte sobre l’olivera, escrit col·laborativament per l’aula de Mont-roig del CRA Tastavins.

Felicitem a la revista pels 20 anys i llarga vida a les publicacions en llengua catalana a la Franja.

Carles Barrull