Descobrir el Canal de la Infanta. Set itineraris per la seva xarxa

MORATA MARTÍN, Javier; TRIBÓ TRAVERIA, Gemma; LLORET RIOS, Roger; BARGALLÓ JIMÉNEZ, Clara; HACHUEL FERNÀNDEZ, Esther; BONICH VIVES, Joan; DOÑATE SANGLAS, Ignasi; CASTILLO CASO, Ireneu


Editorial: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Sant Feliu de Llobregat, 2020
ISBN: 978-84-948536-5-4

La millor manera de fer honor i memòria als 200 anys del Canal és promoure el seu coneixement. A l’any 2015, en un treball coral, el CECBLL va publicar el llibre El Canal de la Infanta, recuperació d’un patrimoni. Per la importància de l’aigua a la comarca que porta el nom del seu riu, es va encetar una línia de coneixement centrada en aquest element i la seva relació amb el territori. Es va optar pel descobriment in situ dels diferents registres del seu curs.

Ara, el Centre edita, dins la Col·lecció Camins d’Aigua, la guia que descriu els trajectes d’aquest conducte de derivació. Els dos primers programes ja van comptar amb el seu llibret-guia de descripció dels itineraris. Aquest tercer lliurament, també té aquesta forma per conèixer i trepitjar l’element amb un lot de set noves excursions documentades. Al potent equip redactor del llibre de 2015, format per Tribó, Lloret, Bargalló, Hachuel, Bonich, Doñate i Castillo s’hi afegeix ara el lideratge d’en Javier Morata, entusiasta estudiós i divulgador, tant del terreny a tocar com en els coneixements teòrics relacionats.

El llibre-objecte és en mode excursionista i a prova de motxilla, plastificat i apte per ser manipulat en els trajectes, tot i que la triple activitat de caminar, llegir i mirar, pot ser complicada. Per tant, serà bo llegir primer l’itinerari per treure’n després més profit de les explicacions. Es descriuen els camins amb les corresponents fitxes, fotografies i gràfics de qualitat. La presentació i l’anàlisi històric previs als camins són imprescindibles per ajudar a conèixer-lo. Un element, històric, arquitectònic, cultural, agrícola i, en qualsevol cas, patrimonial i de presència als pobles per on passa. Ens fa reflexionar sobre la importància que va tenir un element tan vital com l’aigua. Ara, gràcies a la sensibilitat i el treball del estudiosos, coneixem la seva importància. Ara, al saber-ne més, llegint i caminant, el valorarem.

Francesc Ollé