Elena Jordi, una reina berguedana a la cort del Paral·lel

Josep Cunill Canals


Editorial: Àmbit de Recerques del Berguedà, 2021
Col·lecció: Auro
Pàgines: 130
ISBN: 9788409285938

Compra'l

El llibre de Josep Cunill Canals és molt més que una documentadíssima biografia de Montserrat Casals i Baqué (Cercs, Berguedà, 20 de novembre de 1882- Barcelona, 5 de desembre de 1945), més coneguda com a Elena Jordi (Cercs, Berguedà, 1882 - Barcelona, 1945), actriu i empresària teatral de vodevil catalana i la primera directora de cinema d'Espanya.

L’Àmbit de Recerques del Berguedà va considerar oportú reeditar el llibre perquè l’autor, incansable investigador i divulgador d’Elena Jordi, havia ampliat notablement la informació sobre el personatge i el seu temps.

La segona edició del llibre compta amb un apartat que sota el títol “Paraules a l’Elena Jordi” diferents especialistes sobre el tema parlen del personatge, entre ells Bàrbara Zecchi, catedràtica i directora del programa Interdepartamental de Film Studies, University of Massachusetts. Cunill ha completat l’apartat de la biografia i el procés de transformació de Montserrat Casals a Elena Jordi, també les il·lustracions – fotografies d’estudi, familiars, de representacions, de teatres i espais significatius de la protagonistes, programes, premsa, caricatures, cartes, factures, plànols,...- i molt especialment el capítol dedicat al cinema.

És aquí on es destaca també l’aportació de Tina Jordi, la seva germana, actriu de teatre i de cinema, ambdues estretament vinculades a l’empresa Studio Films i a tot el que significà que Barcelona fos, entre 1915 i 1920 una de les capitals del cinema mut.

La presencia d’Elena Jordi en el món del cinema és concreta en quatre pel·lícules, dividides en episodis, en series, gairebé un precedent de les actuals sèries televisives. El més significatiu, el més interessant, no són les pel·lícules sinó el fet que una d’elles Thais, en fou la protagonista, la directora i la productora l’any 1918, i que s’inspirava en l’òpera de Jules Massenet (1842-1912) que, al mateix temps, era l’adaptació de la novel·la del mateix nom d’Anatole France (1844-1921), un tema valent, com la mateixa Elena Jordi.

Rosa Serra Rotés