Escrits de guerra

Ricard Martí i Morales


Editorial: Centre d’Estudis de l’Hospitalet, 2021
Col·lecció: Col·lecció Josefina Gómez Olivares, 12
Pàgines: 156
ISBN: 978-84-948236-5-7

Compra'l

Aquest llibre és el resultat d’un exhaustiu treball de recerca i recopilació de cartes i targetes postals escrites durant els períodes de guerra viscuts a Espanya al segle XX.

La història comença quan l’autor, Ricard Martí i Morales, troba una carta de la seva mare a l’alcalde de l’Hospitalet (Francesc Martínez Alves), el maig de 1937. La carta va signada per les alumnes d’un col·legi del barri de Provençana (Santa Eulàlia), tot demanant la reincorporació d’una mestra, Maria Viladrich, o bé que s’acabi amb la rotació de mestres interines.

A partir d’aquí comença un treball de recerca presencialment i telemàtica que el va portar a resseguir els esdeveniments socials i militars inherents a la guerra del Marroc i la Guerra Civil, a l’Hospitalet, a través d’una selecció dels centenars de cartes, targetes postals i documents conservats majoritàriament a l’Arxiu Municipal, d’una banda, i dels escrits més personals dels combatents i llurs familiars, de l’altra. El resultat d’aquesta recerca el llibre que us proposem i que suposa una visió diferent de la història que coneixem. Una història de persones amb noms i cognoms i del seu dia a dia al front i la rereguarda que serveix per mostrar una altra visió, especialment de les guerres espanyoles del segle passat.