Tente cantarete, tente. La cacharrería de fuego y de agua en la Meseta Requena-Utiel

Fermínn Pardo Pardo / Marc Peña Cervera


Editorial: Ayuntamiento de Requena, Museo Municipal de Requena, L'Etno i Asociación Cantares Viejos
Pàgines: 117
ISBN: ISBN: 978-84-00-1697

El divendres vint-i-cinc de setembre es va obrir al públic l’exposició temporal Tente cantarete, tente: La cacharrería de fuego y agua en la Meseta Requena-Utiel, una mostra temporal organitzada per la Asociación Cantares Viejos i el Museu Municipal de Requena sota el patrocini de L’Etno Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació Provincial de València. En aquesta mostra, organitzada per Fermín Pardo, cronista oficial de Requena, i Marc Peña, jove historiador de l’art, el públic té l’oportunitat de conèixer la terrisseria de bast a la comarca de Requena-Utiel.

La exposició, ubicada al Temple de Santa María de Requena, ofereix al visitant l’oportunitat de conèixer un important nombre de peces ceràmiques dels fons de la col·lecció de Museu Municipal de Requena que fins ara no havien sigut exposades, així com moltes altres que alguns col·leccionistes han tingut a bé cedir. Aquesta mostra és la manera de difondre el primer treball d’investigació que l’associació realitza sobre ceramologia, que, a més, ha sigut publicat en un llibre de títol homònim i que pot adquirir-se allí mateix.

Aquesta ocasió no únicament permet que ens apropem als centres de producció de terrisseria de la comarca, sinó, a més, a molts altres des dels quals s’importaven altres gèneres. Així doncs, aquesta és l’oportunitat perfecta per conèixer les olleries de Requena i els obradors de tenalles d’Utiel, fonamentalment, però també les terrisseries d’Alaquàs, Xiva o Agost, entre altres. Molts d’aquests centre de producció, especialment els de la Meseta de Requena-Utiel, han mancat fins la data d’estudis com el que es presenta en aquesta ocasió.

Per altra banda, l’estudi dels centres de producció es complementa amb un apropament etnològic als usos i els costums desenvolupades al voltant d’aquestes peces. D’aquesta manera es pretén que tothom entenga la importància que tenien aquests productes artesanals a la vida tradicional, desapareguda al llarg de la segona meitat del segle XX i que l’associació Cantares Viejos ha intentat impedir que quede en l’oblit des de la seua creació.

Aquesta oportunitat per conèixer una part tant important del patrimoni etnològic del País Valencià com és la terrisseria de bast romandrà oberta tots els divendres, caps de setmana i festius fins el proper vint-i-nou de novembre, tot i que és molt probable que es prorrogue fins el desset de gener de l’any vinent. Si es desitja consultar més informació es recomana visitar el següent enllaç: https://www.requena.es/en/event/tente-cantarete-tente-cacharreria-fuego-agua-meseta-requena-utiel.