Història, societat i activitat al Camp de Tarragona a l’Edat Moderna i Contemporània.

FÀBREGAS, Josep; VIDAL, Judit [coor.].


Editorial: Centre de Lectura de Reus / Arola Editors
Pàgines: 193
ISBN: 978-84-121295-8-8

Aquest llibre és el resultat de les Jornades d’Història celebrades al Centre de Lectura de Reus entre finals de març i primers d’abril de 2019. Conté vuit ponències presentades per investigadors vinculats a la Universitat Rovira i Virgili, la majoria pertanyents a les noves fornades d’historiadors i historiadores. D’alguna manera Reus esdevé en la major part d’aportacions presentades a les dites jornades, reflex sens dubte de la importància cabdal de la ciutat en el curs de les èpoques moderna i contemporània.

En aquesta breu ressenya simplement anunciarem els treballs presentats en les jornades com a manera de divulgar el seu contingut. Són els següents: «Reus, centre comercial de ceràmica als segles xvi i xvii» d’Alba Alonso Mora; «Reus i el mar en els segles xvi i XVII» de Judit Vidal Bonavila; «Catalunya, Reus i els moviments de població (1620-1880)» de Margarita Golzalvo-Cirac; «L’eix comercial Reus-Salou-Cadis a la primera meitat del segle xviii» de Ricard Cantano Carballo; «La nissaga Kies entre Reus i Vila-seca» de Josep Fàbregas Roig; Les comunicacions terrestres del Camp de Tarragona. Estadis i protagonistes de la seva modernització (1770-1868)» de Agustí Agramunt Bayerri; «El Reus llibertari de finals del segle xix: Teresa Mañé Miravent, Joan Montseny Carret i la biblioteca de la presó» de Ginés Puent Pérez; i «Les Oblates: presó de dones a les comarques tarragonines durant el franquisme» de Meritxell Ferré Baldrich.

Un conjunt d’aportacions que contemplen el comerç, la producció agrària, la demografia, les comunicacions terrestres, les actituds ideològiques i la repressió franquista entre els segles xvi i xx. Segurament la reflexió que podríem emetre per concloure és que jornades com aquestes serveixen per a propiciar la concreció de la recerca publicada, fer d’altaveu per a la transmissió del coneixement.

Josep Santesmases i Ollé