El Rec d’Igualada. Un estudi socioeconòmic sobre la formació i el desenvolupament d’un barri industrial

Pere Pascual i Domènech; Gemma Estrada i Planell; Josep Riba i Gabarró; Carme Ferreras i Dalmau


Editorial: Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada
Pàgines: 303
ISBN: 978-84-09-42319-4

Compra'l

La secció d’Història del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada va iniciar l’any 2002 una recerca amb l’objectiu de recopilar informació oral, visual i fotogràfica per a fer un estudi del barri del Rec que en aquells moments patia un procés de transformació. Els recorreguts de dissabtes al matí visitant el barri i diferents adoberies van permetre tenir moltíssima informació que s’anava completant amb els treballs de planimetria dels edificis més característics. Al treball de camp s’hi anà sumant una intensa i extensa recerca arxivística que ha tingut com a resultat el primer llibre que tracta de manera global la història del Rec. Consta d’una introducció i tres capítols. A la introducció s’explica l’origen del rec, el seu ús al llarg del temps, les vicissituds dels usuaris amb les administracions i els reglaments que l’han regulat. Els capítols fan un recorregut pel barri des del lloc de la Resclosa fins al Molí de l’Abadia. Cadascun abasta un tram del barri i s’estructura en una introducció explicant l’evolució dels carrers i a continuació la descripció d’uns edificis de manera monogràfica amb els seus corresponents plànols, una breu descripció arquitectònica i una extensa explicació de la història de l’edifici i dels propietaris. I quan ha estat possible s’hi ha afegit l’arbre genealògic de la família.

S’hi relaten tretze estudis monogràfics. D’entre ells, la Igualadina Cotonera, el celler del Sindicat dels Vinyaters, la fàbrica Boyer (actual Museu de la Pell i comarcal de l’Anoia), o l’antiga central tèrmica de la Electra Igualadina. El llibre mostra la diversitat econòmica del barri: les indústries tèxtils, les adoberies, les cases d’hortolà, la fàbrica de gas, ...... i es completa amb diferents plànols urbanístics al llarg del temps i nombroses fotografies.

Abasta una cronologia des del segle XVIII a inicis del segle XX. El treball ha vist limitat el seu abast temporal ja que la font documental bàsicament utilitzada - els protocols notarials – no és consultable durant els darrers cent anys, que en el cas del llibre va ser a partir de 1915, ja que el 2015 es va tancar la recerca.