Els Pirineus marítims: Setzenes Trobades Culturals Pirinenques

DD. AA.


Editorial: Societat Andorrana de Ciències
ISBN: ISBN: 978-99920-61-5

Les Trobades Culturals Pirinenques, anyals i itinerants des del 2004, sorgeixen per conèixer millor els territoris pirinencs i els integrants dels 14 centres d’estudis convocants des la Ribagorça, Aran, Pallars, Alt Urgell, Andorra, Berguedà, Cerdanya, vall de Querol, Ripollès, Conflent, Garrotxa, Vallespir i Rosselló. La seva publicació n’assegura la difusió.

Els 28 articles que es van presentar a Sureda al Rosselló (2019) i conté el llibre, que coordina la Societat Andorrana de Ciències, apropen les muntanyes pirinenques centrals fins al mar. Sureda, tot i estar situat a 12 km del mar, té el pic Neulós de 1.257 m en el seu terme. D’aquests articles, 4 són de coneixement marítim pròpiament: comerç marítim entre dos estats amb documents de l’administració de costes, expedicions des del monestir de Ripoll a Grècia des del seu port de Tossa, l’ús de la fusta dels boscos del Pallars i l’Alt Urgell per construcció naval de la Gran Armada, i sobre la toponímia de Cotlliure a Cervera que utilitzaven els pescaires. Altres 4 articles són de coneixement de relació amb territoris vora el mar com emigració i agermanaments. Uns altres 6 tracten d’activitats econòmiques: ramaderia, fabricació d’objectes eqüestres amb lledoner, arts de pesca, farga catalana, trementinaires i ús industrial dels rius.

La major part es refereixen a l’àmbit cultural patrimonial i de coneixement de folklore i cultura tradicional: el forn solar, teatre, literatura, història, murs de pedra seca vora el mar Cantàbric, arquitectura, art, gastronomia, turisme, farga catalana, indumentària i paisatgisme. La major part són escrits en català, un article en aranès, i 3 en francès. És una bona mostra de la diversitat dels territoris i dels àmbits d’estudi.

La contraportada del llibre ens mostra com el Pirineu s’endinsa al mar al cap Bear des de la platja d’Argelers de la Marenda.

Àngels Mach i Buch

Índex del llibre: https://www.irmu.org/centers/monograph/1857