Assaig sobre el pas d’Hanníbal per Catalunya i la mítica ciutat ilergeta d’Atanagrum (218 aC)

Miquel Torres Benet


Editorial: Grup de Recerques de les Terres de Ponent
Col·lecció: Mn. Joan Camps, núm. 6
ISBN: 978-84-09-07968-1

El Grup de Recerques de les Terres de Ponent (GRTP) ha editat enguany el número 6 de la col·lecció Mn. Joan Camps, coneguda de manera informal com la sèrie vermella pel color sempre existent en les cobertes, però que no té res a veure amb la categoria bèl·lica del personatge del qual parla el llibre. L’autor Miquel Torres Benet, actual president del GRTP, ha triat per a la portada la coneguda fotografia del famós general cartaginès feta l’any 1932 per Phaidon Verlag del bust localitzat a Capua i avui al palau del Quirinal de Roma, considerat el retrat més creïble del Bàrquida.

El llarg títol anuncia clarament les tres temàtiques que desenvolupa al llarg de 223 pàgines: la figura d’Hanníbal, amb el seu mític pas per casa nostra amb el seu nombrós exèrcit i els seus singulars paquiderms; les excel·lents vint-i-quatre pàgines dedicades a la misteriosa ciutat ilergeta d’Atanagrum i l’ exhaustiu catàleg de la moneda cartaginesa trobada a la plana occidental catalana, tot identificant rigorosament el lloc de les localitzacions, cosa que li ha permès proposar una creïble ruta de l’exèrcit púnic per les terres urgelleses camí del Pirineu.

El pròleg del professor Ignasi Garcés i la presentació de l’autor d’aquestes línies completen una obra que sense cap dubte aporta força novetats sobre aquell transcendental any 218 aC, quan la segona guerra púnica començava al nostra país i el resultat de la qual va ser totalment transcendent pel que ara som i parlem.

 

Joan-Ramon González Pérez