Cuc a enraonar

Ramon Marrugat Cuyàs


Editorial: Edicions i Propostes Culturals Andana, SL
Pàgines: 140
ISBN: 978-84—16445-64-6

Compra'l

Cuc a Enraonar, A l’entorn del parlar del Penedès recull la primera seixantena d’articles de periodicitat mensual que, amb el títol de «Cuc a enraonar», han aparegut al setmanari El 3 de vuit entre l’octubre de 2015 i el febrer de 2021. Son textos que, de manera agradosa i planera, volen posar en relleu els trets que dona personalitat a la variant penedesenca de la llengua catalana.

El títol fa referència al «jugar a cuc», peça genuïna i entranyable del vocabulari lúdic infantil de bona part del Penedès.

Cuc a enraonar fa una ullada als mots i expressions que conformen l’espinada del parlar penedesenc, sigui perquè tenen una intensitat remarcable, sigui perquè tenen una accepció singular, amb especial dedicació als aspectes creatius i, en especial a les concepcions lèxiques que des de la nostra comarca s’han estès a l’ús general de la llengua; els mots de projecció general que porten incorporats un origen onomàstic penedesenc; els sintagmes de l’activitat econòmica; la composició fraseològica; fórmules màgiques, fórmules de joc, parèmies, corrandes, endevinalles…; la conseqüència dels fenòmens fonètics i les particularitats locals.