Bastida

Diversos autors


Editorial: Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià
Col·lecció: Tardor 2019

La Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, en la renovada i esperançadora etapa actual, ha emprés l’edició de la revista Bastida. Aparegué el número 0 a la primavera de 2019 i el núm. 1 a la tardor del mateix any. La revista vol ser «un contenidor on poder reflexionar en veu alta». Per fer-ho en aquest número s’encavalquen les reflexions, les propostes, les experiències personals i col·lectives i les notícies sobre el col·lectiu de centres i instituts d’estudis comarcals del País Valencià. En aquest sentit trobem l’experiència de l’Asociación Cultural Las Alcublas […] o la del mestre Ferrab Zurriaga i Agustí de la serra Calderona que ha publicat una excel·lent monografia, ressenyada en aquesta mateixa secció. Propostes com la trobada Instituts d’Estudis-UV, la projectada i no realitzada per la situació actual i les referències a les anteriors. També el projecte expositiu «El patrimoni contra les cordes», de realització coral entre els centres i instituts d’estudis valencians federats. Bastida va plena de notícies de les activitats pròpies de la Federació, així com dels propis instituts d’estudis, com ara les assemblees d’història de la Ribera del Xúquer amb 18 edicions celebrades des de l’any 1979.

Com a referència patrimonial històrica detalla els orígens i les vicissituds del Castell d’Alaquàs, construït el primer terç del segle xvi, com una manifestació del poder personal del senyor i la seva família, que finalment, en passar a mans públiques ha reeixit com espai socio-cultural de la població. Castell on actualment té la seu social la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià.

L’editorial del primer número finalitza emmarcant els objectius sense oblidar realitats recents: «Bastida parlarà de cultura i societat dins d’aquesta realitat problemàtica en què vivim, marcada pel col·lapse d’anys pretèrits en la forma de gestionar la cosa pública i que tant ha influït sobre el fet social i cultural del poble valencià en el seu conjunt».

 

Josep Santesmases i Ollé