Guerrillers i bandolers als Ports de Tortosa-Beseit. De la Guerra del Francès als maquis

Ferran Grau Verge


Editorial: Onada Edicions
Col·lecció: Biblioteca la Barcella, sèrie Minor 8
Pàgines: 215
ISBN: 978-84-18634-43-7

Compra'l

Aquest llibre pretén fer una aproximació divulgativa a uns personatges molt especials, guerrillers —carlistes, maquis...— i bandolers, que en el temps que s’escola entre la guerra del Francès i la lluita antifranquista es van ensenyorir d’un escenari també força singular, els Ports de Tortosa-Beseit i les terres que els envolten. Protagonistes de les lluites i la violència que va acompanyar la soferta vida dels masovers i vilatans que subsistien en un terreny de gran bellesa, però esquerp amb ganes, desperten en l’autor l’interès per conèixer, primer que res, per què als Ports, per què llavors i durant tant de temps i per què tants.

L’autor emmarca temporalment el seu estudi dins de la consolidació de l’estat liberal espanyol tant a nivell econòmic com polític. Aquests procés produirà una sèrie de desajustos que propicien l’aparició de moviments contraris que es manifestaran no només en els períodes bèl·lics sinó també en els interludis de teòrica pau.

Al mateix temps intenta mostrar-nos perquè estem davant d’un espai ideal a tots els nivells: físic, social i polític, que es converteix en escenari perfecte on es mouen amb desimboltura primer els protagonistes, però després —no els quedava altre remei! —, també ho faran els seus antagonistes: l’exèrcit francès, l’exèrcit liberal, l’exèrcit franquista i els cossos de seguretat que es van formant (Guàrdia Civil, policia de camins...).

Paral·lelament l’autor ens explica, de manera divulgativa i entenedora, els canvis i continuïtats que es donen durant tot el període en aspectes com ara les formes de combat i de delinquir, l’equipament i l’armament, l’organització i la ideologia —especialment a les guerrilles—, la manera d’ocupar el territori, les formes de vida i de relacionar-se amb els paisans, etc.

Finalment, ens relata les peripècies d’una petita mostra representativa d’aquells protagonistes —individuals o col·lectius— que li han semblat més singulars i més lligats al territori. En total presenta 20 casos repartits entre les set etapes en què ha dividit l’estudi.

Tot plegat s’acompanya d’una més que interessant mostra de mapes i dibuixos que, per ells mateixos, donen sentit a una obra d’aquestes característiques i n‘amoroseixen el contingut.