La Vall d’Olocau, Marines i Gàtova

Ferran Zurriaga Agustí


Editorial: Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria

Ferran Zurriaga és un erudit en pedagogia perquè és la seua professió. Sobretot en temes històrics, geogràfics, botànics, patrimonials i biogràfics. L’erudició no prové només d’una curiositat intel·lectual, sinó que el mou també l’interès per conèixer el funcionament de les relacions humanes, la influència del medi concret en la vida de les persones i en les societats, la valoració de tot allò realitzat pels nostres avantpassats, la cultura popular i la institucional, i les realitzacions històriques del poble valencià. El seu interès intel·lectual està carregat d’humanisme.

Ferran és un home de caminar molt, de xafar el territori i d’observar. Quan estudia o analitza un tema, òbviament s’acompanya de les informacions prèvies existents. Però, sobretot, li agrada investigar directament en les fonts. Les converses amb la gent que li pot aportar informacions, el seu pas per arxius i els seu accés a anuaris, actes i documents diversos, constitueixen una de les activitats que va practicant des de tot el temps de la seua no edat.

Ferran té una memòria prodigiosa. En una conversa normal pot explicar-te fets i episodis històrics, aspectes de la biografia d’una persona, detalls de l’estructura o l’ornamentació d’una construcció. Si explique aquestes característiques de Ferran Zurriaga, és per deixar constància que només una persona com ell podia haver escrit aquest llibre.

Amb quin objectiu l’ha escrit? Ell mateix ho diu: Un consell amistós. Però no per això deixa de ser un llibre rigorós, amb un contingut molt complet, amb una informació molt detallada sobre tots els aspectes que conformen la Vall d’Olocau, Marines i Gàtova, començant pel marc natural i social d’aquest territori. Un marc natural pedregós i eixut, com el d’altres indrets del nostre país, que exigí de l’esforç humà per fer-lo habitable i rendible.

El seguiran 14 capítols més d’història, fins sumar 103 apartats en total, on es ressenya tant la història gran com la història menuda. En cada etapa hi ha reflectits els trets generals i comuns del moment, alhora que la seua concreció i singularització en terres de la Vall, i fins i tot descendeix a la història de petits grups i persones.

 

Carme Miquel