L'Erol, núm. 148 -149. El Berguedà esportiu

DD. AA.


Editorial: Àmbit de Recerques del Berguedà. Berga, 2021
Pàgines: 150
ISBN: ISSN 02-12-445

Les cent-cinquanta pàgines de L’EROL d’estiu/hivern d’aquest 2021, un número doble, s’han dedicat íntegrament a repassar la llarga història de la pràctica esportiva al Berguedà. Trenta-dos autors has aportat informació textual i gràfica – més de cinc-centes fotografies ̶ d’una practica que va començar de la mà de l’excursionisme a finals del XIX i que avui, esdevé una activitat plural, que a més de generar sociabilitat, passió i adrenalina, individual i col·lectiva, ha generar un notable nínxol d’activitat econòmica.

El diferents articles s’han agrupat en cinc àmbits, precedits per una llarga cronologia que avarca el període 1898-2015. El primer, dedicat als pioners, repassa els passos del primers excursionistes que s’acosten a la comarca i que obren camí, Lluís Estasen inicia les escalades al Pedraforca, l’inici del futbol a la Pobla de Lillet on es juga el primer partit el 1900, la primera cursa automobilística del 1903, o la primera esquiada documentada als Rasos de Peguera el 1917 i la primera competició protagonitzada per noies berguedanes el 1954.

El segon i tercer blocs, de nom Passió competitiva i Pobles i viles esportives reuneix articles sobre els orígens i l’evolució dels esports clàssics de pilota, futbol, basquet, i del handbol. La importància del ciclisme des dels anys vint del s. XX, impulsat per la Volta Ciclista de Catalunya quan sovint tria la comarca per assolir els reptes de les fortes pendents per arribar a Queralt, Castellar de n’Hug o els Rasos de Peguera. Passió pel motor per carreteres plenes revolts, olor de benzina, soroll de motors en mig de paisatges rurals, com les modalitats de trial i trialsín que contrasten amb pràctiques més silents com el del Cross de l’Ametlla.

La relació entre esport i natura s’analitza a partir de les centenàries escalades, la pràctica de l’espeleologia, les marxes de resistència i les curses de muntanya, el parapent, i la historia d’una entitat, el Cquie, que durant més de quaranta anys ha format als nens i nenes i joves en l’esport en el medi natural.

També hi trobareu informació sobre la caminada popular més antiga de la comarca i de Catalunya, la de Sagàs; els partits de futbol que el Barça ha jugat al Berguedà, sobre la practica del vòlei platja en una comarca sense platges i forces coses mes.

Rosa Serra Rotés