Llibre de la fundació del convent de Sant Magí de la Brufaganya

Avel·li André Gabián


Editorial: Associació Cultural Baixa Segarra
Pàgines: 327
ISBN: 978-84-941520-6-1

Compra'l

El “Llibre de la fundació del convent de Sant Magí de la Brufaganya“ correspon a la transcripció de documents (1603-1789) aplegats a l’AHAT (Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona), amb índex i relació de línies seguint els documents digitalitzats. En fer-se càrrec del santuari de Sant Magí els frares dominics l'any 1603, el prior P. Domingo Lledó va fer un exhaustiu inventari de tots els elements que passaven a formar part del convent. Després s'hi varen anar afegint altres documents en petits quaderns fins a formar un lligall de 431 pàgines manuscrites on hi consten fets i documentació des del segle XVII fins a principis del XIX. Aquesta va ser una font molt important d'informació consultada en les respectives històries del santuari per mossèn Joan Segura (1887) i mossèn Sanç Capdevila (1924).

Ara l'Associació Cultural Baixa Segarra de Santa Coloma de Queralt (ACBS) acaba de publicar tota aquesta documentació transcrita literalment en la llengua original pel professor de Paleografia Avel·lí André Gabián. Hi predominen els escrits en català, que tracten sobre tot d'aspectes d'administració ordinària (inventaris, obres, activitats...). Una altra part considerable és escrita en llatí, especialment la documentació procedent de les cancelleries del Vaticà i de l'arquebisbat de Tarragona. Una petita part és en castellà i majoritàriament fa referència a les relacions amb els senyors de l'indret.

L'ACBS ha cregut important donar a conèixer de forma assequible aquesta documentació malgrat ser conscient que no es tracta d'un llibre de divulgació, ni tan sols de lectura fàcil. Però la gran quantitat d'informació que aporta als interessats en la devoció al sant ermità i als esdeveniments del santuari al llarg dels segles el fa interessant. Des d'un altre punt de vista, dona a conèixer molts aspectes de la vida diària d'un convent rural i la seva projecció en la vida dels homes i dones de l'Edat Moderna tant des del punt de vista estrictament religiós com del social.

Només resta agrair al professor Avel·lí André l'immens esforç i la fidelitat de la transcripció que li ha ocupat més de dos anys de treball constant que, vistos els resultats, hauran valgut la pena.

Rita Armejach i Carreras

Silvestre Palà i Augé

Associació d’Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn