ERA # 4. Revista Cerdana de Recerca

DD. AA.


Editorial: Editorial Salòria / Grup de Recerca de Cerdanya. Puigcerdà, 2021
Pàgines: 309
ISBN: 978-84-124218-1-1

Compra'l

Els quaderns ERA són una iniciativa de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya i del Grup de Recerca de Cerdanya, que edita l’editorial Salòria, gràcies a la col·laboració de la Diputació de Girona, l’Institut Ramon Muntaner, el Consell Comarcal de Cerdanya i l’Ajuntament de Puigcerdà.

El número 4 de la revista ERA, el darrer que editem, consta de 19 comunicacions provinents de 29 autors, la majoria dels quals són de fora de Cerdanya, cosa que demostra el creixent interès per la investigació de la nostra comarca des de la resta del país i des del mateix territori.

Dels 19 articles, 17 són de ciències socials i 2 de ciències naturals. Enguany, no hi ha articles d’arqueologia ni d’història antiga, que en altres números solien ocupar bona part dels quaderns, però, en canvi, hi ha molts articles d’història moderna i contemporània, cosa que no sol ser tan habitual.

Entre els diversos articles de l’ERA 4, trobem un estudi sobre la immigració francesa durant els segles XVI i XVII; una anàlisi sobre la fiscalitat de guerra a partir dels fogatges de mitjan segle XIV; la lluita pels cereals en temps del rei Pere III el Cerimoniós; la presència d’hugonots provinents de l’Arieja, l’any 1568; l’arqueologia sobre la línia P de defensa pirinenca al pla d’Anyella; el monument a l’exili espanyol a Enveig; els comtes de Cerdanya durant els segles XII i XIII; els Jocs Florals de Cerdanya de l’any 1908; la meteorologia a finals del s. XIX i principis del s. XX a Puigcerdà; el personatge de Pere d’Aragall, el “bord d’Aragall” o les colònies Iukaidí i els xalets de Josep Maria Sostres, entre d’altres.

Els quaderns es nodreixen de les comunicacions que es varen presentar durant la IV Jornada d’Estudis Comarcals de Cerdanya, que va tenir lloc telemàticament l’any 2021 i que havia d’haver estat presencial a la localitat de Bellver de Cerdanya, però que per les restriccions de la covid-19 no es van poder realitzar en el format usual.

Els quaderns ERA s’editen cada dos anys, alternadament amb la Jornada d’Estudis Comarcals de Cerdanya.

Enric Quílez