Un mar de ciència i coneixement. Els seguiments científics del medi marí a Menorca

SALES VILLALONGA, Marta; MARSINYACH PERARNAU, Eva; BALAGUER HUGUET, Pablo


Editorial: Menorquí d’Estudis. Maó, 2021.
Col·lecció: Col·lecció Recerca, 24
Pàgines: 414
ISBN: ISBN 978-84-15291-75

Compra'l

Un mar de ciència i coneixement és un llibre que recull la informació generada pels seguiments científics fets sobre el medi marí de Menorca en les darreres dues dècades, coincidint amb els 20 anys de la creació de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) i amb els 35 de l’Institut Menorquí d'Estudis (IME).

Aquest llibre, que es va presentar per Sant Jordi de 2021, apareix en un moment molt interesant per a Menorca. La nova ampliació de la reserva de biosfera cap a la mar, la creació de la reserva marina de l'illa de l'Aire, l’elaboració d’eines de gestió per als espais de Xarxa Natura 2000 i la preocupació de nombroses entitats i persones cap a les problemàtiques de la mar, fa d’aquest un moment idoni que va motivar l'Institut Menorquí d'Estudis i l'Agència Menorca Reserva de Biosfera a tirar endavant l'edició d'aquest llibre.

L'obra està estructurada en 14 capítols: els 5 primers tracten sobre el medi físic i biològic de l’illa; els 7 següents, més específics, estan organitzats per grups d'organismes, i els dos darrers estan dedicats a les activitats humanes i el futur del medi marí de l’illa. La recopilació d'informació que s'hi fa inclou tant els seguiments del medi marí propis de l'OBSAM com els seguiments realitzats per altres entitats, com diverses administracions, universitats i centres de recerca vinculats a Menorca.

Aquest volum forma part de la col·lecció Recerca de l'IME, sèrie dedicada a la divulgació de la ciència i la recerca que es fa a Menorca i sobre Menorca. Les autores i l’autor del llibre són Marta Sales, Eva Marsinyach i Pau Balaguer, però no és una obra només d’aquests tres autors, sinó que representa a totes aquelles persones que al llarg de la història de l’OBSAM han col·laborat per fer possible el programa de seguiment del medi marí d'aquesta entitat.

Tenim a les nostres mans un recull de seguiments que servirà de base de coneixement i de llibre de consulta imprescindible per a totes les persones que treballen en la recerca i la gestió del medi marí que envolta les illes Balears. Igualment, aquest llibre podrà interessar a qualsevol persona enamorada de la mar.

David Carreras