La Colònia Sedó d’Esparreguera. La llarga trajectòria d’una colònia industrial emblemàtica

Gràcia Dorel-Ferré


Editorial: Ajuntament d'Esparreguera / Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, 2021
Pàgines: 272
ISBN: 978-84-121310-3-1

Compra'l

L’obra vol donar a conèixer la història de la colònia tèxtil més important de Catalunya, la Colònia Sedó d’Esparreguera, un conjunt fabril i residencial situat a la dreta del riu Llobregat, originat el 1846 i en funcionament fins el 1980.

El llibre, de gran format, és rigorós, però divulgatiu i està profusament il·lustrat.

S’estructura en 10 capítols que al seu torn es divideixen en subapartats per fer més àgil la consulta i la lectura.

Els primers apartats estan dedicats al marc històric i geogràfic en què es funda la colònia. A continuació, els capítols 2 a 6 es dediquen a la nissaga dels Puig, i se centren especialment en el fundador, Miquel Puig i Catasús, i el seu fill, Josep Puig i Llagostera, que tot i la seva prematura mort, és l’ideòleg de l’esplendor de la fàbrica.

Els tres capítols següents, 7 a 9, parlen de la nissaga dels Sedó i especialment de la figura d’Antoni Sedó, que a la mort de Puig i Llagostera pren les regnes de la fàbrica i és el responsable de la seva especialització i de l’ampliació de la colònia obrera.

Finalment, en el capítol 10, l’autora planteja, amb Antoni Vilanova Omedes, un projecte de futur per a la colònia basat en la concepció del conjunt com a patrimoni i en l’ampli coneixement que acumulen sobre altres llocs del mon que han conservat i patrimonialitzat l’arquitectura relacionada amb l’activitat industrial.

A la part final del llibre s’ofereixen els textos traduïts al castellà i a l’anglès.

Una obra imprescindible, que situa la Colònia Sedó d’Esparreguera en el mapa del patrimoni industrial més rellevant a nivell mundial.

L’autora

Gràcia Dorel-Ferré ha desenvolupat la seva carrera professional i científica en diverses universitats franceses, com Paris 1- La Sorbonne, la Universitat de Reims o la Universitat de Saboya.

Des de l’any 2002 és Consultora per la UNESCO per avaluar candidatures de base industrial en l’àmbit del Patrimoni Mundial.

Ha publicat nombrosos articles i llibres i imparteix conferències i cursos arreu del mon.

 

Esther Hachuel