Un museu per a tothom

El museu

Un museu per a tothom
Un museu per a tothom

El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March es troba instal·lat en la casa de l'Estudiant de Boqueta, una antiga casa de pagesos construïda durant la primera dècada del segle XX. La visita a l'exposició permanent ens permet conèixer les formes de vida d'una família de la comarca que com era freqüent dins del context de la societat preindustrial. Les peces que componen les col·leccions van ser donades per famílies dels vint municipis de la comarca de l'Horta Sud.

L’edifici correspon a la tipologia de casa a dos mans o de pati sencer, a una i altra banda de la porta principal es disposen les estàncies. La casa tradicional de l’horta respon d’una manera racional a les necessitats plantejades per la vida agrícola. Trobem tres àrees diferenciades: l’habitatge, situat entre les dos crugies recaients a la façana principal, on es desenrotlla la vida domèstica, la part relacionada amb el treball del camp, situada al voltant del corral, i la tercera dedicada a l’emmagatzematge dels productes agrícoles, en la part superior.

Les col·leccions estan dividides en tres grups: objectes de l’aixovar domèstic, eines agrícoles i eines relacionades amb els diferents oficis artesanals i serveis. D’aquest fons únicament es mostren en l’exposició permanent els objectes pertanyents a l’habitatge i al treball del camp, mentre que la resta es guarda en els magatzems del museu per a ser exposat dins dels programes d’exposicions temporals i per a servir a la finalitat de recerca.

La museografia és de tipus ecològic, es a dir, els objectes estan ubicats en el seu lloc tradicional dins de la casa, recreant l’ambient original i els suports informatius son mínims, el que genera una sensació d’immersió automàtica en el passat, aspecte molt apreciat per les persones que visiten el museu. Per altra banda, al ser una casa, potència la sensació d’acollida i ofereix un gran ventall d’itineraris discursius. Així, es proposen visites temàtiques al voltant de la il·luminació, del paper dels animals en la cultura tradicional, dels oficis, de les relacions de gènere...

El museu, impulsat en primera instància per la Fundació Horta Sud, i sustentat per la Mancomunitat de l’Horta Sud, l’Ajuntament de Torrent i Caixa Rural Torrent, va nàixer amb l’objectiu de conservar, difondre i exposar el patrimoni comarcal com a senyal d’identitat, i com a dinamitzador social del territori comarcal. La fórmula de gestió es la de consorci, amb dos comissions en les que estan representades les quatre institucions.

La programació compta amb la col·laboració de diferents entitats i associacions de la comarca de l’Horta, vinculades a la conservació i difusió del patrimoni material i immaterial, com el cicle Música de Cambra a l’Andana, organitzat junt amb els conservatoris de Torrent i Catarroja, el Betlem Tradicional, muntat per l’Associació de Betlemistes de Torrent, els concerts i tallers de Tocs Tradicionals de Campanes, amb la participació de Campaners de la Catedral de València. A més d’una bona quantitat d’activitats puntuals coorganitzades o proposades per diferents col·lectius d’àmbit comarcal (66 en 2018).

Des del Museu Comarcal procurem afavorir la implicació de persones adultes en la recuperació i conservació del patrimoni. La fórmula per la que hem optat fins ara és la convocatòria de cursos, que ens permet posar en contacte a especialistes i públic no iniciat per a col·laborar conjuntament en la recuperació del patrimoni comarcal, tant en el museu com al territori. A través del Curs Pràctic de Restauració, donem accés als ciutadans que desitgen participar en a la tasca de conservació de les col·leccions del museu.

Les col·leccions del museu o el patrimoni immaterial (frases fetes, rondalles, cançons, endevinalles...) són el fil conductor dels discursos que construïm a partir de qüestions d’interès actual, com les relacions de gènere, les relacions de parentiu, l’economia circular, la mobilitat sostenible, la inclusió, la sobirania alimentària, la gestió dels residus, la educació o els models de producció agrícola. Visites dinamitzades com La peça intrusa o Relectures, itineraris museals amb perspectiva de gènere, o tallers com L’ase va davant, o L’home a casa, la dona a la plaça!? són un bon exemple.

Al Museu Comarcal fomentem el contacte directe del visitant amb les peces exposades, com a referent, en els tallers artesanals, o com a objecte terapèutic, en el cas de l’activitat La Memòria dels Objectes, adaptada a treballar la Reminiscència amb persones amb deteriorament cognitiu. Però també trenquem la barrera per a fer activitats de caire més creatiu, com 3,2, 1 Acció al museu o Espanta la Por, Rodem Històries de Por al Museu, en les que les peces es converteixen en actrius i els espais museístics en escenaris de pel·lícules creades per els participants.

El museu forma part de xarxes de col·laboració dins i fora de l’Horta Sud, com Museus de l’Horta, l’Etnoxarxa, la Xarxa d’Entitats pel Patrimoni (XEP). Participem en projectes col·lectius amb altres museus i universitats i centres educatius, com Relectures, itineraris museals en clau de gènere, o els projectes europeus Eulac, museus and communities i INCLUMAP inclusion throug material culture and holographic projection.

 

Clara Pérez Herrero

Directora del Museu Comarcal de l'Horta Sud.

Un museu per a tothom
Un museu per a tothom
Un museu per a tothom
Un museu per a tothom