Noves iniciatives per una realitat diferent

Institut Ramon Muntaner

Noves iniciatives per una realitat diferent
Noves iniciatives per una realitat diferent

Ara em tocaria explicar-vos la setzena edició del Recercat 2020 que s’hauria celebrat al Vendrell, Capital de la Cultura Catalana, però l’arribada a les nostres vides del COVID-19 ha trasbalsat el nostre dia a dia, les nostres programacions, els nostres projectes... però era i és important no quedar-nos paralitzats davant aquesta situació sinó invertir temps per a l’anàlisi i buscar opcions perquè afecti el menys possible a la nostra activitat. Això és el que hem intentat des de l’Institut Ramon Muntaner i des de la primera setmana ens vam posar a treballar, patronat i personal, per a analitzar la situació, veure quins projectes podien continuar el seu curs, quins calia adaptar, de quin material disposàvem i que ens permetia continuar fent visible la tasca dels centres d’estudis i quines noves iniciatives podíem activar per a continuar assolint els nostres objectius fundacionals. Així mateix hem intentat estar en contacte amb el Departament de Cultura per traslladar l’afectació d’aquesta situació en el conjunt de col·lectiu i també fer-vos arribar les propostes que s’anaven activant des de la Generalitat.

A continuació ens centrarem en destacar alguns dels projectes i iniciatives en què ens hem centrat aquests mesos.

El Recercat és una activitat pensada com a presencial, ja que està concebuda per a ser un punt de trobada dels centres entre sí i dels centres amb els nous públics que ens aporta la població que l’ acull. Per aquest motiu, abans d’anul·lar-la definitivament s’han cercat noves dates per al darrer cap de setmana del mes d’octubre. Caldrà veure com evoluciona la situació per tal de decidir finalment si es pot celebrar o si cal fer alguna adaptació a l’espera d’una millor situació per al 2021 quan Tortosa serà Capital de la Cultura Catalana. Us mantindrem informats. De moment, s’està treballant per a produir els pòsters dels projectes que ens heu fet arribar. Disposar dels pòsters de les edicions anteriors ens ha permès difondre a les xarxes socials els projectes dels centres d’estudis dels darrers tres anys.

Des de l’IRMU s’ha incrementat l’activitat d’introducció i actualització de revistes a RACO i també a Dialnet, donat l’augment de demanda per part dels centres i de l’interès generalitzat d’abocar recursos a la xarxa en obert i poder difondre’ls amb diferents iniciatives.

L’IRMU no promou habitualment activitats per Sant Jordi, més enllà d’alguna col·laboració a Móra la Nova, però enguany ens va semblar interessant generar una nova eina de difusió de les publicacions dels centres, ja que moltes de les activitats que habitualment realitzen de difusió i venda no es podrien celebrar,. Es va optar per generar una aplicació que es vol que pugui tenir continuïtat que tingui continuïtat més enllà d’aquest primer butlletí digital interactiu, que té moltes potencialitats i que ha estat molt ben valorada. Ara ja esta disponible a totes les plataformes:

 1. Amb tauleta o telèfon iOS (iPad/iPhone) descarregueu-vos l’app a Apple Store:

http://itunes.apple.com/app/id1508988155

 1. Amb tauleta o telèfon Android descarregueu-vos l’app a Google Play:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.buttonpublish.irmu

 1. Amb ordinador de sobretaula o portàtil podeu veure-la al quiosc web:

https://browser.buttonpublish.com/magazine/publicacions-irmu

Us recomanem consultar-ne la «Guia d'ús» en les pàgines inicials.

Teniu més informació sobre aquesta iniciativa a: https://www.irmu.org/news/2576

 

En aquest període s’ha intentat donar continuïtat a la gestió respecte a les diferents línies de subvenció, premis i beques. Els terminis de les convocatòries obertes van estar prorrogats algunes setmanes però finalment s’han pogut tancar i avaluar dins els terminis habituals. Així mateix en el cas de les Beques de recerca Francesc Eiximenis. També s’ha pogut obrir la VII Beca de recerca històrica «Terra d’Ateneus» i s’ha treballat per obrir la convocatòria del Premi Ricart i Giralt que es convoca conjuntament amb el Museu Marítim de Barcelona i l’Ajut a la recerca Francesc Salvà i Campillo.

La situació també ha fet necessari reinventar Litterarum. Fira d’Espectacles literaris de Móra d’Ebre i la Fira del Llibre Ebrenc i donar-li un format totalment digital, amb emissió en directe, que ha incorporat metodologia i estratègies que de ben segur que tindran continuïtat en les properes edicions. Aquesta versió digital ha permès que un major nombre de persones hagin pogut gaudir del conjunt de les activitats proposades.

El mes d’abril, durant el confinament, es va rebre la notícia de l’acceptació de l’Institut Ramon Muntaner com a associat a la Xarxa Europa Nostra. Europa Nostra és una federació formada pels principals moviments europeus vinculats amb la protecció i valorització del patrimoni natural i cultural en l'àmbit europeu. L'integren organitzacions que tenen en comú el convenciment de la importància que té el patrimoni cultural per a l’economia, la societat, la cultura, el benestar i el futur d'Europa i que comparteixen la necessitat de prendre responsabilitat en relació a la transmissió d’aquest patrimoni amb bones pràctiques per les generacions futures. També pretenen destacar la importància del patrimoni en la configuració de la identitat europea i del sentiment de ciutadà europeu.

L'objectiu principal d'aquest organització és posar el patrimoni en un lloc preeminent i convertir-lo en un tema prioritari en les agendes dels poders públics tant als diferents països com a les institucions europees.

La xarxa Europa Nostra treballa en estreta col·laboració amb els socis institucionals, és a dir, les institucions de la UE i el Consell d'Europa, advocant per un enfocament integrat del patrimoni cultural. També busquem contribuir a una mobilització mundial en favor del patrimoni, especialment a través d’una estreta cooperació amb la UNESCO.

Europa Nostra és avui reconeguda com l'organització més representativa del patrimoni a Europa amb membres de més de 40 països.

La missió d'Europa Nostra:

 • Donar forma i veu a un moviment ciutadà cada vegada més gran per donar suport al patrimoni cultural i natural a tot Europa.

 • Ser enèrgics defensors del patrimoni i dels seus múltiples beneficis envers els responsables polítics a tots els nivells de govern: local, regional, nacional, europeu i en una escala global.

 • Fer campanya per salvar els llocs històrics més amenaçats d'Europa i donar suport a les accions dirigides per les nostres organitzacions membres.

 • Promoure les millors pràctiques en el camp del patrimoni a tot Europa - des de la investigació a la conservació, des de l'educació, la formació i la sensibilització al servei de professionals i voluntaris.

L'Institut Ramon Muntaner és la primera institució catalana associada a aquesta federació d'àmbit europeu. Volem donar protagonisme al patrimoni, un dels àmbits d’actuació principal dels centres d’estudis locals dels territoris de parla catalana que promouen el seu estudi, protecció, valorització i vindicació. L'IRMU s'ofereix per a fer de pont entre Europa Nostra i les diferents iniciatives vinculades a temes patrimonials per a posar-les en valor a nivell europeu. També a traslladar problemàtiques que puguin afectar a l’àmbit patrimonial català per tal que es tinguin en compte en les reivindicacions o en les polítiques que es vulguin traslladar a les institucions europees. L'IRMU informarà regularment de les diferents propostes, iniciatives i campanyes que s’estiguin promovent des d'Europa Nostra.

Quins són els beneficis de formar part d'Europa Nostra com a organització associada:

 • L'oportunitat de participar activament en les activitats promogudes per Europa Nostra.

 • L'oportunitat de respondre a les consultes sobre qüestions de política europea d'importància per al patrimoni cultural.

 • El dret a rebre la publicació anual dedicada als guanyadors del Premi Europeu de Patrimoni Cultural / Premis Europa Nostra, l'edició anual de la revista Patrimoni en acció i l'Informe Anual.

 • Subscripció a un butlletí electrònic trimestral.

 • El dret a assistir a la Assemblea General d'Europa Nostra que té lloc durant el Congrés anual de Patrimoni Europeu.

 • Invitació per assistir a la reunió anual del Congrés de Patrimoni Europeu, que se celebra cada any en una ciutat europea diferent històrica.

En definitiva, la situació ha portat a l’IRMU a adaptar el seu funcionament, a prioritzar les accions en funció de les necessitats dels centres en aquest moment de protagonisme de l’entorn digital i ha accelerat la creació i implicació en nous projecte pensant en el futur de les entitats en aquesta realitat diferent en que haurem de viure els propers mesos.

 

M. Carme Jiménez Fernández
Directora de l’Institut Ramon Muntaner