Temps de canvi i represa

El digital, allò que no podem perdre postpandèmia

per M. Carme Jiménez

Institut Ramon Muntaner

Reunió virtual del Patronat de l'Institut Ramon Muntaner
Reunió virtual del Patronat de l'Institut Ramon Muntaner | Irmu

Els darrers mesos del 2020 i el primer trimestre del 2021 han estat d’intensa activitat administrativa per a l’Institut Ramon Muntaner. Després d’haver estat adscrits per uns mesos al Departament de Cultura finalment el procés s’ha revertit i finalment continuarem mantenint la naturalesa jurídica com a fundació privada.

I comencem una nova etapa amb la suma de la Federació d’Ateneus i la possibilitat de teixir moltes complicitats amb ells

L’any 2017 l’aleshores director general de cultura popular i president de l’IRMU, Lluís Puig, va plantejar la possibilitat de fer partícips del patronat la Federació d’Ateneus de Catalunya per tal de situar les dues xarxes d’associacionisme cultural més arrelades territorialment i amb major activitat cultural sota el paraigua de l’IRMU i d’aquesta manera propiciar una major interacció i, per tant, reforçar tot aquest teixit cultural amb un impacte social i cultural molt important. No ha estat fins el 2021 i després de moltes reunions, documents i feina que finalment s’ha assolit aquesta fita. El mes de març el govern de la Generalitat aprovava els canvis que es proposaven en els estatuts i es produïa el pas de catorze patrons a setze, cosa que suposa incorporar dues persones nomenades des de la Federació d’Ateneus.

Hem d’agrair la determinació de la M. Àngels Blasco, presidenta de l’IRMU, i la implicació i l’acompanyament dels membres del patronat en aquests darrers quatre anys perquè aquest fita s’hagi assolit.

I comencem una nova etapa amb la suma de la Federació d’Ateneus i la possibilitat de teixir moltes complicitats amb ells, però també amb nous canvis derivats de la renovació que s’ha produït en el govern de la Generalitat i que ens portarà una nova presidència i nous membres del patronat nomenats des de la Generalitat.

En paral·lel l’activitat i els projectes de l’IRMU no s’han aturat. El primer trimestre encara ha estat molt marcat pel format digital, però el segon ja ens ha permès combinar virtualitat amb presencialitat.

Entre les accions realitzades destaquem dos nous números de l’aplicació Publicacions IRMU: un de dedicat a l’activitat «Tastets de Patrimoni» i l’altre a la «Carpa virtual del Recercat». En el cas de «Tastets de Patrimoni», activitat de difusió que coorganitzem amb la Biblioteca Pública de Tarragona, vam decidir, davant la impossibilitat de fer-la de manera presencial, aprofitar l’efemèride de 10 anys i 20 edicions de l’activitat per a fer un recopilatori de les diferents conferències i visites que s’han anat realitzant. Podeu consultar els continguts a https://www.irmu.org/news/2989, on trobareu els enllaços per accedir-hi.

En el cas del Recercat vam voler convertir de nou un número de l’app en la carpa que no vam poder desplegar a Tortosa. Els enllaços al número de l’app es poden trobar a https://www.irmu.org/news/3043. L’avantatge d’aquest format és que l’esforç que dediquem a generar aquest material és consultable més enllà dels dies en què es desenvolupa l’activitat i per tant pot ser una bona eina de difusió per als projectes, publicacions i audiovisuals proposats des dels centres. Enguany cal destacar l’elevat nombre de novetats presentades, entorn de noranta, i cinquanta-dos pòsters de projectes.

En ambdós casos cal agrair a totes les persones dels centres i dels ateneus que ens han permès construir aquests dos números de l’app amb els seus treballs i les seves intervencions. Són el resultat d’un treball col·laboratiu que creiem que ha assolit els objectius que ens havíem marcat.

Premis Recercat 2021 a Tortosa

Dins el segon trimestre l’activitat s’ha accelerat amb la celebració del XVII Recercat a Tortosa, Capital de la Cultura Catalana 2021, la celebració del II Congrés de Jota als Territoris de Parla Catalana a Falset, Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc a Móra d’Ebre, la participació en l’Assemblea de la Federació d’Instituts d’Estudi del País Valencià a la Vall d’Albaida o la III Jornada de recerca històrica dels barris de Barcelona.

Tercera jornada de recerca històrica dels barris de Barcelona

En tots els casos les activitats han estat marcades per les restriccions determinades per les autoritats sanitàries, però ens hem pogut trobar, celebrar els debats i altres activitats de manera presencial i combinar-ho amb el format digital que ens permet arribar a un major nombre de persones i la interacció a distància.

La tardor també es preveu intensa amb la celebració, entre d’altres, del XII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs els dies 1, 2 i 3 d’octubre a Sant Joan de les Abadesses (https://www.irmu.org/news/2889) o la XI Trobada de pedra seca i arquitectura tradicional dels territoris de parla catalana a Móra la Nova els dies 5, 6 i 7 de novembre (http://www.trobadapedraseca.cat/). També es començaran a reactivar les trobades territorials dels centres que són espais d’intercanvi d’idees i experiències que hem trobat a faltar aquest darrer any i mig.

El digital, allò que no podem perdre postpandèmia

Des de l’IRMU hem apostat des dels inicis per l’ús de les TIC i perquè els centres tinguessin la possibilitat de gaudir dels avantatges de l’entorn digital

La pandèmia ha estat un continu aprenentatge en molts sentits tant a nivell personal com en l’àmbit professional i associatiu. Hem adaptat una part important del nostre dia a dia i les TIC ens han permès, en molts casos, poder donar continuïtat a la nostra tasca professional, però també a la sociabilitat, encara que hagi estat a través de la pantalla. Hem fet descobertes importants com per exemple allò que té de positiu incorporar la tecnologia a molts nivells. Evidentment l’àmbit associatiu necessita de la presencialitat; perdre-la seria un sense sentit, però hem descobert que si incorporem l’entorn digital facilitem la participació de la gent, generem continguts i els posem a disposició de nous públics sense condicionaments temporals, al mateix temps que podem innovar i podem compartir amb major agilitat. Això no ho hauríem de perdre.

Des de l’IRMU hem apostat des dels inicis per l’ús de les TIC i perquè els centres tinguessin la possibilitat de gaudir dels avantatges de l’entorn digital. Ara volem fer un pas més i, per aquest motiu, i després d’escoltar els vostres comentaris i peticions, la propera convocatòria de subvencions per a l’edició d’obres de recerca incorpora una modalitat específica per presentar propostes d’edicions digitals. Us animem a recuperar la jornada que vam celebrar el juliol de 2020 sobre aquesta temàtica i a presentar propostes en el marc d’aquesta nova modalitat. Us recordem que podeu consultar els continguts de la jornada a https://youtu.be/IHrcNeVHr6k i que mantenim el servei d’assessorament que vam iniciar després de la jornada.