Un passeig amb els sentits: de la natura a l’art. Ruta pictoricoliterària Joaquim Mir / Marià Manent

Itinerari a l’Aleixar i Maspujols (Baix Camp)

per Fina Anglès Soronellas

Rutes

Ruta Mir / Manent Maspujols
Ruta Mir / Manent Maspujols

Organitza: Còdol, educació - Ruta Mir/Manent

Contactes i inscripcions:

Com puc fer la ruta?

  • Guiada per a grups concertats.
  • Guiada en dates obertes al públic en general (primavera i tardor) .
  • Autoguiada amb la publicació de la ruta.

Horaris:

  • Cal inscripció prèvia.
  • Hora habitual d’inici: 10 del matí, però en grups concertats es pot convenir.

Tipus de públic:

  • Ruta clàssica: públic adult.
  • Ruta essencial: públic adult i alumnes de secundària.
  • Exploradors d’art: taller itinerant per a públic familiar i alumnes de primària.

Preu:

Lloc de trobada i inici:

Durada de la ruta:

  • Ruta clàssica: públic adult, 4h.
  • Ruta essencial: públic adult i alumnes de secundària, 2h.
  • Exploradors d’art: taller itinerant per a públic familiar i alumnes de primària, 2h 30’ aproximadament.

Dificultat:

  • En el format més llarg —la ruta clàssica— es fan 4 km i mig a ritme de passeig. El desplaçament entre els dos pobles es fa amb el vehicle dels assistents.
  • La part de la ruta que circula pels nuclis de població i el seu entorn immediat és factible per a persones amb mobilitat reduïda.

Llocs més significatius de la ruta:

La ruta circula per la vila de l’Aleixar i visita l’Església Parroquial de Sant Martí, bisbe —una joia del barroc i el seu orgue, també barroc—, els encontorns de la vila, l’ermita de Sant Blai, a tocar del poble, i Maspujols (Baix Camp). A més té, juntament amb el paisatge on estan ubicats els pobles i el paisatge de la Serra de la Mussara i Muntanyes de Prades al fons, els motius que han inspirat obra pictòrica de Joaquim Mir i obra literària de Marià Manent des del Mas de Segimon a l’Aleixar.

Ruta Mir / Manent. L'Aleixar

Descripció de la ruta:

Hi ha espais en el territori que pels camins de l’art han esdevingut simbòlics. UN AUTOR, UN CREADOR —així en majúscules— pot convertir, gràcies al seu fer creatiu, un paisatge local en patrimoni universal; pot elevar a categoria l’anècdota més senzilla, el fet més quotidià… Pot, en definitiva, dotar un paratge d’una supraidentitat, evidentment intangible, pel sol fet que esguarda aquell indret amb la seva mirada d’artista i el fixa, amb llenguatge propi, a la seva obra, que restarà immutable fins sempre.

Els paisatges de l’ALEIXAR i MASPUJOLS, al Camp de Tarragona, són espais simbòlics i tenen categoria d’universals gràcies a l’obra de dos artistes: el pintor JOAQUIM MIR (1873-1940) i l’escriptor MARIÀ MANENT (1898-1988).

Joaquim Mir hi va viure a començament del segle XX en el període més llarg de producció continuada des d’un mateix paisatge, durant el qual, escriu Francesc Miralles, «la seva pintura assoleix les fites més personals i revolucionàries i s'avança a les teories dels primers avantguardistes europeus».

Marià Manent, des del mas de Segimon, a l'Aleixar, va cantar aquestes terres del Camp de Tarragona en els seus dietaris, que abracen des de la immediata postguerra fins a finals dels quaranta i, sobretot i de manera continuada, des de 1960 fins a 1986. Sam Abrams els considera «una de les grans creacions en prosa de la literatura catalana contemporània» i «un espai de bellesa, saviesa i humanitat».

No és tan freqüent, des del punt de vista creatiu, que un mateix territori interessi artistes de disciplines diferents i, alhora, de tan alta qualitat com és el cas de Mir i Manent.

Nosaltres hem tingut aquesta sort i per això, ara, us podem proposar aquest «passeig amb els sentits» que us permetrà conèixer el paisatge que, gràcies a l’obra d’aquests dos autors, ens porta de la natura a l’ART.

Des de 2006, la ruta pictoricoliterària Mir-Manent en els seus diferents formats, clàssica, essencial, familiar i escolar, permet descobrir indrets que van motivar pintures de Joaquim Mir, conèixer el paisatge que la fina sensibilitat de Marià Manent va glossar en els seus dietaris i esdevenir, en el cas de famílies i escoles, exploradors d’art i, doncs, artífexs del propi quadern d’artista.

Fina Anglès Soronellas. L’Aleixar (Baix Camp)

 

On menjar?

  • A l’Aleixar (menús): Casal de l’Aleixar (977815164) i Les Piscines (977671382).
  • A Vilaplana (menús i carta): Restaurant Ca la Peirona (977815171), Restaurant L’Esparver (977815223) i Restaurant Les Brases de Ca l’Olla (977782862).

Allotjament:

L’oferta d’allotjament hi és en forma de casa rural. A l’Aleixar n’hi ha dues al nucli de població: Cal Fernando i el Molí del Fernando, i dues més al terme municipal: La Torre del Valent i el Mas de la Tanca. Maspujols compta amb Casa Ventura al mateix poble. El municipi proper de Vilaplana compta amb dues cases rurals, Cal Còbit i la Tartrana de cal Munter. Els hotels més propers són a la Selva del Camp, a 13 km, i a la ciutat de Reus.

Indrets per on circula:

  • Ruta clàssica: l’Aleixar, ermita de Sant Blai i Maspujols
  • Ruta essencial: l’Aleixar i ermita de Sant Blai
  • Exploradors d’art: l’Aleixar i ermita de Sant Blai

Accessos:

L'accés directe als municipis per on circula la ruta és possible únicament per carretera local, la T-704, que enllaça amb la variant de Reus, la T11, que hi té una sortida directa, o bé per la N-240. Un accés indirecte passaria per la TP-7013 que uneix Alforja-Vilaplana-la Selva del Camp amb altres vies de comunicació del territori i també permet arribar-hi. L’opció de transport públic per accedir a l’Aleixar i Maspujols surt de Reus i circula per carretera mitjançant la línia d’autobusos Reus-Maspujols-l’Aleixar-Vilaplana-Urb.Portugal-Alforja i viceversa, atesa per l’empresa Autorcars Plana de Constantí, que ofereix sis circuits diaris de dilluns a divendres durant el curs escolar, cinc la resta de l’any i un els dissabtes.

Webs: