Ruta Candeliana (L’Hospitalet de Llobregat)

Seguint «Els altres catalans»

per Centre d'Estudis de L'Hospitalet

Rutes

Ruta Candeliana
Ruta Candeliana

Organitza: Centre d’Estudis de l’Hospitalet.

Contactes i inscripcions: celh@celh.cat

Tipologia: Històrica i literària.

Com puc fer la ruta?: La ruta es fa guiada amb horaris programats. Si hi ha un grup de més de 5 persones es pot organitzar.

Horaris : Els horaris depenen de si es fa a les tardes entre setmana o els caps de setmana. De novembre a març es procura fer sempre en hores de llum.

Tipus de públic: És apte per a tots els públics però no està especialment pensada per a infants. Es pot programar per a escolars sempre que s’avisi amb temps.

Lloc de trobada i inici: El lloc de trobada i d’inici acostuma a ser al metro de la Línia 5 de Can Vidalet a la sortida Maladeta.

Durada de la ruta: 2 hores aproximadament.

Dificultat: No té gaire dificultat.

Llocs o personatges més significatius de la ruta: La ruta pot incorporar persones que han estat testimonis del que s’explica durant l’itinerari.

Descripció de la ruta.

La ruta neix a partir d’un projecte realitzat l’any 2014, amb motiu dels 50 anys de la publicació del llibre de Paco Candel «Els altres catalans» i dels llocs de l’Hospitalet que surten esmentats en el llibre.

La ruta s’estructura en 5 parades:

  • A Can Vidalet. En aquest lloc es parla de la segona immigració. Les cases d’autoconstrucció i les barraques.
  • Una altra parada és a la Torrassa on es parla de la primera immigració, «els immigrants d’abans» d’Els altres catalans. Rètol que deia «Aquí empieza Murcia». Les xifres reals i els tòpics. Candel utilitza el cas de La Torrassa, paradigma del barri immigrant dels anys 20 i 30, en el que es van produir tots els problemes socials derivats de la pobresa extrema, inclosos els conflictes ètnics entre immigrants i catalans, per exemplificar la integració. Els fills dels que una generació ençà eren refractaris al català, en aquell moment (1963) majoritàriament havien incorporat la cultura catalana. Collblanc-Torrassa apareix també com un receptacle de la segona immigració, amb pisos de rellogats i un dels principals nuclis de barraquisme.
  • També es fa una parada als Blocs La Florida. Aquí parlarem de la segona immigració i el barraquisme dels anys 50. Lectura de la descripció que fa Candel. La tercera immigració, dècada 2000.
  • I l’Església de La Florida on es parla de les dificultats de l’arrelament i l’adquisició d’habitatges per part dels immigrants. La descripció del lloc que va fer Candel, és un altre punt d’interès.
  • Finalment, esmentar l’aturada que es fa a l’Avinguda del Masnou. Les coves i els episodis tràgics en el procés d’assentament a Catalunya.

Cal dir doncs que la ruta s’acompanya de lectures del llibre Els altres catalans que parlen d’aquests indrets.

Web, canal Youtube:www.celh.cat i canal de youtube que es pot enllaçar des de la mateixa pàgina web.