Ruta literària per Ripoll
Itinerari pel centre històric de Ripoll
Organitzat per: Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès i Ajuntament de Ripoll amb la col·laboració del grup de recerca Textos Literaris Contemporanis de la UVic-UCC (TEXLICO).
Contactes i inscripcions: accés lliure.
Tipologia: històrica i literària.
Com puc fer la ruta? La ruta es fa de manera lliure seguint els plafons i els codis QR que hi ha a les façanes dels edificis. En una segona fase es preveu l’edició de tríptics i llibrets de la guia.
Horaris: es recomana aprofitar les hores de llum natural.
Tipus de públic: és una ruta apta per a tots els públics.
Lloc de trobada i inici: es recomana començar a la plaça de l’Abat Oliba, just davant del Monestir de Santa Maria de Ripoll.
Durada de la ruta: entre l’hora i mitja i les dues hores.
Dificultat: tot i no ser una ruta complicada hi ha algunes zones de pujades. Sempre recomanem que s’utilitzi calçat còmode.

Descripció de la ruta:
El Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès i l’Ajuntament de Ripoll, amb la col·laboració del grup de recerca Textos Literaris Contemporanis de la UVic-UCC (TEXLICO), sota la batuta de Llorenç Soldevila, professor emèrit de la UVic-UCC, ha dissenyat aquest itinerari que ha quedat senyalitzat amb plaques informatives. A través de les plaques, els visitants poden ampliar la informació sobre el lloc i els textos mitjançant un codi QR que els adreça directament a la informació corresponent en el portal endrets.cat. El conjunt de textos escollits pel professor Soldevila conté testimonis de diferents èpoques i estils, com a reflex de la vida cultural i intel·lectual de la vila.
Així, podem trobar una ruta amb 18 punts que ens parlen d’obres literàries diverses, com per exemple la plaça de Sant Eudald amb un text de Marià Vayreda i el passeig Ragull amb textos de Jacint Verdaguer, Alfred Badia i Daniel Palomeras. Cal esmentar que un d’aquests punts és l’interior del monestir de Ripoll, el qual també està dividit en 7 punts, com ara el claustre amb textos de Rusiñol i Pere Gimferrer.

Ripoll obté així un nou motiu d’interès per al turisme literari i dona relleu a la seva vinculació amb escriptors i intel·lectuals al llarg del temps. La ruta, a més, té també una clara aplicació com a instrument educatiu perquè es pugui conèixer millor el municipi des de diferents nivells d’ensenyament. El grup de recerca TEXLICO, en la seva línia de Patrimoni Literari, ha treballat ja amb altres municipis de Catalunya, com ara Argentona, Balaguer o Roda de Ter, en el disseny i aplicació de propostes de turisme literari a través del portal endrets.cat.
http://dev.endrets.cat/rutes/ruta-literaria-per-ripoll/5
On menjar o dormir: es recomana consultar les pàgines web de l’Ajuntament de Ripoll i del Consell Comarcal del Ripollès.