Itineraris dels camins de les matonaires
Montserrat amunt
L’any 2019, un grup d’estudiosos del Col·lectiu El Brogit va iniciar un treball de conservació de la memòria oral de les matonaires de més edat. Fruit d’aquest treball, aviat es presentarà públicament el documental Roques, basat en les històries d’aquestes dones pageses i matonaires. L’any 2022, per iniciativa del Parc Rural del Montserrat, se’ns va encarregar la redacció d’un projecte per a la senyalització dels camins que usaven les matonaires per enfilar-se al mercat. Són un conjunt de cinc camins que van convergint entre ells fins a arribar al monestir.
Aquests camins, ordenats pel seu traçat d’est a oest, són els següents:
- Des de Sant Cristòfol per la Calsina
- Des de Sant Cristòfol per Santa Cecília
- Des de Marganell per Santa Cecília
- Des de Marganell per ca l’Oliver
- Des del Serrat de les Cametes
Podeu descarregar el mapa amb les rutes aqui
En la taula següent poden veure’s les característiques tècniques d’aquests camins i els municipis per on es transita:
Tots els itineraris estaran disponibles al perfil de Wikiloc del Parc Rural del Montserrat i no presenten excessiva dificultat; només la pròpia de qualsevol camí montserratí.
Itinerari 1: des de Sant Cristòfol per la Calsina
Aquest itinerari l’iniciarem des de «La Sala» de Sant Cristòfol. Aquest emblemàtic local és la seu de l’Associació Cultural i Recreativa de Sant Cristòfol, que té els orígens l’any 1886. El camí baixa fins a l’església romànica de Sant Cristòfol de Castellbell (km 0,2).
Ens atansarem fins a la carretera just davant de cal Vileta i començarem a pujar tot resseguint-la. Vorejarem tota l’obaga del turó de Comellats, passant per davant de mas de l’Oliva (km 0,7). Seguirem avançant fins que arribem al coll de la Creu del Capellà (km 1,9). Aquest topònim fa referència a la creu de pedra, de la qual només es conserva el pedestal, que s’edificà com a recordatori de l’afusellament en aquest punt del rector de Marganell Mossèn Lluís Francolí el dia 22 d’abril de 1823. Aquí trobarem un encreuament de camins: a ponent pujaríem a Comellats; a llevant baixaríem per la costa de la Cabrida; en direcció nord aniríem vers la carena del Morrolius, i vers el sud seguirem en direcció al mas de la Calsina. La carretera es converteix en una pista asfaltada que descendint lleugerament ens portarà per dins la urbanització de la Calsina, fins just a sota d’aquesta magnífica masia (km 3,5). Poc després (km 4,2) travessarem el torrent Tortuguer, sorgit de la mateixa canal de Sant Jeroni, i el camí girarà en direcció llevant. Arribarem a la carretera de Montserrat, just a la corba anomenada popularment «el revolt de la paella». Aquí podrem veure també les restes d’un antic forn d’obra de la Calsina, que era menat per gent del Solell de la Barraca (Castellbell i el Vilar), concretament de Cal Rajoler. Prenem la carretera de Montserrat (km 5,2), tot passant davant la font dels Monjos (km 5,6) i les restes de l’antic hotel de la Colònia Puig (km 6,2), fins a arribar al control d’accés al monestir de Montserrat (km 7,8). Seguirem en direcció al monestir tot passant per davant de l’actual posició del mercat de les pageses (km 9,0) i plantant-nos davant de la porta de l’abadia (km 9,4).
Itinerari 2: des de Sant Cristòfol per Santa Cecília
Aquest camí també el començarem des de «La Sala» de Sant Cristòfol. El camí baixa fins a l’església parroquial de Sant Cristòfol de Castellbell, de factura romànica (km 0,2).

Prenem el carrer de Can Prat i ens desviem a la dreta pel carrer de Marganell, que ens condueix per davant de cal Sileta i ca l’Isidro fins a travessar el torrent del Prat (km 0,5).


Ens enfilem fins a la gran plana de conreu del Pla del Masroig (km 0,6) i girem a l’esquerra en direcció sud fins a entrar dins de la urbanització de Can Prat pel carrer de les Agulles (km 0,9), just a tocar de la masia de Cal Penedès. A partir d’aquest punt seguirem el traçat del carrer fins al final, en què es transforma en una pista forestal (km 1,8) que ens porta cap a Can Martorell.
La pista va pujant suaument i trobarem un corriol a mà dreta (km 2,5) per on se’ns ajuntarà el camí de les matonaires provinent de Marganell (itinerari 3). Passarem per la codina del Pla de les Pedres (km 2,6) i seguirem fins a l’encreuament de camins (km 3,2) que ens permeten dirigir-nos cap a Can Martorell, cap al turó de l’Ermità o vers Santa Cecília de Montserrat.
Emprendrem la pujada cap a Santa Cecília pel Pla de les Pinasses i el Serrat Marro sota unes impressionats vistes de les més elevades parets montserratines. Tornarem a trobar una pista forestal just on es creu que hi havia els vestigis de l’antiquíssim Castell Marro (km 4,1). La pista passa per la font del Moro i travessa la part més alta del torrent Tortuguer que sorgeix de la canal de Sant Jeroni. Arribem al cenobi de Santa Cecília de Montserrat (km 4,9) i immediatament després a la carretera de Montserrat (km 5,0), que resseguirem fins a arribar a trobar l’accés a l’inici del camí dels Degotalls. Bo i resseguint-lo arribarem fins al monestir de Montserrat (km 9,1), tot passant pel davant de l’actual mercat de les matonaires.
Itinerari 3: des de Marganell per Santa Cecília
Aquest camí es coneix popularment com el «camí de les Marganelles». Prendrem la sortida a l’aparcament municipal situat davant de l’església parroquial de Santa Cecília de Marganell. En aquesta plaça destaca una caseta que havia fet de punt d’informació i agrobotiga, i hi ha una escultura d’una vaca anomenada «vaca matonera». Iniciarem la caminada resseguint la carretera BV-1123 en direcció Castellbell. La carretera comença amb un lleuger descens fins a travessar la riera de Marganell pel pont de cal Xesc. Poc després (km 0,8) trobem una pista ampla a la nostra dreta. Just en incorporar-nos-hi veurem un pal indicador que ens assenyala un corriol en direcció Sant Esteve de Marganell. Prendrem aquest corriol i travessarem el torrent del Florí per una passera de pedra.

El corriol comença a enfilar-se fent diverses giragonses fins a arribar a una petita plana de conreu anomenada «la vicaria» (km 1,2). Des d’aquest punt ja albirem l’església romànica de Sant Esteve de Marganell, on arribarem tot seguit (km 1,7). Prèviament haurem vorejat la formatgeria de Cal Pujolet (es pot visitar i veure in situ la fabricació del mató). Travessarem la pista asfaltada que condueix a la urbanització El Casot i seguirem per una pista forestal. Aquest camí travessa una sèrie de camps de cereal que havien estat vinyes, com la vinya del Macari (km 1,8.) o els camps del Fermí (km 2,0). Més endavant (km 2,3), la pista es bifurca i trencarem a la dreta.

A l’esquerra aniríem a la masia del Carner. Pujarem vorejant el Morral del Carner fins a arribar a un punt on s’obrirà una magnífica postal de la cara nord montserratina.

Som al Pla dels Escorpins (km 2,7), i ara la pista seguirà de manera força recta en direcció sud, vers la muntanya. Trobarem un corriol a la nostra esquerra (km 3,5) que inicia un descens fins a travessar el torrent de Can Martorell (km 3,7) i posteriorment s’enfila per l’altre vessant i desemboca en una ampla pista (km 3,8), que ens condueix a Can Martorell. En aquest punt el camí es fusiona amb el provinent de Sant Cristòfol.

La pista passa sobre una destacable codina (km 3,9) anomenada Pla de les Pedres i seguirem fins a l’encreuament de camins (km 4,5) que ens permeten dirigir-nos cap a Can Martorell, cap al turó de l’Ermità o vers Santa Cecília de Montserrat.

Emprendrem la pujada cap a Santa Cecília pel Pla de les Pinasses i el Serrat Marrosota, unes impressionats vistes de les més elevades parets montserratines. Tornarem a trobar una pista forestal just on es creu que hi havia els vestigis de l’antiquíssim Castell Marro (km 5,4). La pista passa per la font del Moro i travessa la part més alta del torrent Tortuguer que sorgeix de la canal de Sant Jeroni.

Arribem al cenobi de Santa Cecília de Montserrat (km 6,2) i immediatament després a la carretera de Montserrat (km 6,3), que resseguirem fins a arribar a trobar l’accés a l’inici del camí dels Degotalls. Bo i resseguint-lo arribarem fins al monestir de Montserrat (km 10,4), tot passant pel davant de l’actual mercat de les pageses matonaires.
Itinerari 4: des de Marganell per ca l’Oliver
Sortirem també des la caseta de fusta de Marganell (antiga agrobotiga i punt d’informació del Parc Natural de Montserrat). Baixarem per la carretera en direcció a Castellbell i el Vilar fins a trobar el pont de fusta que ens queda a la nostra dreta (km 0,1).

Aquest pont fou construït en substitució de l’originari, arrossegat pels forts aiguats el 10 de juny de l’any 2000. L’itinerari continua en direcció al monestir de Montserrat amb indicacions cap a ca l’Oliver i amb un pendent força pronunciat. Després d’un seguit de ziga-zagues trobarem un trencall a l’esquerra amb un petit indicador que ens permet pujar fins al turó de la Senyera i després retornar al mateix punt. Continuem recte per la pista ampla. Seguidament trobarem una bifurcació on girarem a l’esquerra en direcció a Ca l’Oliver guiant-nos per l’indicador del Parc Natural de Montserrat. Aquí trobem dos pals de fusta instal·lats a terra per evitar el pas dels vehicles. Caminant entre camps de cereals i observant a l’esquerra les barraques de vinya, arribarem a l’antic mas de cal Viladiu (km 1,1). Tot vorejant la masia, continuarem ascendint per una pista ampla fins a arribar a ca l’Oliver (km 1,8). Deixarem la casa a la nostra esquerra, i acabarem de resseguir una petita pista asfaltada que ens portarà fins al mirador de l’Oliver; un cop passat, seguirem fins a una forquilla de camins senyalitzada (km 1,9). En aquest punt s’ajunta el camí que ve des del Serrat de les Cametes. Prendrem el camí del mig en direcció al monestir. En una darrera bifurcació deixarem el camí de l’esquerra amb una tanca i continuarem pel dret fins a trobar la carretera de Montserrat BP-1103 (km 3,1). Girarem a l’esquerra en direcció al monestir i continuarem pel lateral de la carretera. Pocs metres després, trobarem una àrea de descans coneguda com la Plaça Catalunya (km 3,9). Aquí tenim l’opció de seguir cap al monestir pel GR-172 o «camí de l’arrel», que s’agafa just davant d’aquesta àrea, a l’altre costat de la carretera. Seguint per la carretera arribarem al monestir de Santa Cecília de Montserrat (km 6,6), punt de confluència amb els camins que pugen des de Marganell o Sant Cristòfol. Més endavant (km 8,5) també tenim l’opció d’accedir al monestir pel camí dels Degotalls, o arribar fins al control d’accés de la carretera (km 8,8). Entrarem al recinte del monestir tot passant per davant de l’actual ubicació del mercat de les pageses (km 10,0) fins a la porta de l’abadia (km 10,4).
Itinerari 5: des del Serrat de les Cametes
Si ens enfilem al Serrat de les Cametes venint des de Marganell, situarem l’inici de la ruta just en trobar la primera de les cases d’aquest raval, és a dir, a Cal Pere Massacs. Deixant aquesta casa a la nostra esquerra, una ampla pista forestal comença un lleuger ascens i tindrem a la nostra dreta les restes de cal Pagès. Després passarem pel costat de cal Cametes, casa que dona nom a aquest raval del terme del Bruc, i arribarem a la pallissa de cal Massacs (km 0,2). En aquest punt abandonem les cases d’aquest nucli i enmig d’un camp, a la nostra dreta, podrem veure l’ermita de Sant Pere de Vilardell, recentment restaurada i on s’hi ha fet una intervenció arqueològica. Arribarem a un encreuament de camins (km 0,6) on ens trobarem amb el camí que puja de Marganell passant per la masia de l’Oliver. Prendrem el camí en direcció a Montserrat. Una forta pujada ens menarà fins a la carretera de Montserrat BP-1103 (km 1,8). Seguirem la carretera en direcció a Montserrat tot seguint el lateral de la carretera. Arribarem a l’esplanada coneguda com a Plaça Catalunya (km 2,6), on si ho desitgem podem prendre el camí de l’arrel o GR-172 que també ens conduiria al monestir evitant trams de carretera. La carretera ens portarà fins a Santa Cecília de Montserrat (km 5,1) i més endavant podrem decidir entre accedir al recinte del monestir pel camí dels Degotalls (km 7,0) o per la carretera. Superarem el control d’accés motoritzat del monestir (km 7,3) i finalment arribarem al mercat de les pageses (km 8,5) i a la porta del monestir (km 8,9).
On Menjar
Cal Jepet. Castellbell i El Vilar
Can Ferreroles Nou. Castellbell i El Vilar
La Sala de Sant Cristòfol. Castellbell i El Vilar
Cal Jaume. Marganell. Marganell
Can Font. Marganell. Marganell
El Cafè de Marganell. Marganell
El Casot. Marganell
El Raconet d’en Julià. Marganell
On dormir
Ca la Ramona. Turisme Rural. Castellbell i el Vilar
Cal Castanyola. Turisme Rural. Castellbell i el Vilar
Cal Jepet de la Calsina. Turisme Rural. Castellbell i el Vilar
Cal Sort. Turisme Rural. Castellbell i el Vilar
La Calsina. Turisme Rural. Marganell
Abat Cisneros. Hotel. Monestir de Montserrat
Alberg Abat Oliba. Alberg. Monestir de Montserrat
Què visitar
Cal Pujolet. Formatgeria. Marganell
El Molí de l'Alzina. Museu. Castellbell i el Vilar
Natural Hipic. Centre hípic. Castellbell i el Vilar
Sant Cristòfol de Castellbell. Església. Castellbell i el Vilar
Sant Jaume de Castellbell. Capella. Castellbell i el Vilar
Sant Pere de Vilardell. Capella. El Bruc
Sant Esteve de Marganell. Església. Marganell
Santa Cecília de Montserrat. Abadia. Marganell
Basílica de Montserrat. Abadia. Monestir de Montserrat
Mercat de les Pageses. Mercat. Monestir de Montserrat
Sant Pere de Vilamarics. Església. Monistrol de Montserrat
Si us ha agradat l'article us convidem a l'article El camí de les matonaires aquí
Anna Oliveras i Cugueró i Carles Cornadó i Garcia
Col·lectiu El Brogit. Centre d’Estudis de Castellbell i el Vilar