Memòria històrica: la ruta Robert Capa a Aitona

La memòria (el record d’allò que va passar, de persones i llocs que van ser) requereix la transmissió formal i/o informal, oral o escrita, per no perdre’s en el pas del present i el desig del futur, que és l’objecte de tota vida. Necessita un testimoni que la lligui a l’esdevenir i pugui ser reviscuda, revisada i contrastada per assegurar-ne la pervivència, i un element físic ajuda a difondre-la, comprendre-la i commemorar-la.

Diferents àmbits universitaris, entitats públiques i privades, associacions culturals i de memorialistes han treballat, i continuen treballant, per elaborar un relat històric contrastat i el més complet possible. En els últims anys s’han materialitzat tot un seguit de publicacions i altres projectes que van des de la localització i dignificació de fosses comunes fins a la senyalització d’espais i rutes per aproximar-nos als escenaris de la guerra civil del segle passat. És un d’aquests projectes fets realitat el que avui vull presentar-vos en aquest espai: la ruta Robert Capa a Aitona.

Ja sabeu que Endre Ernő Friedmann —Robert Capa— va recórrer com a reporter de guerra diferents escenaris d’aquell conflicte. Moltes de les seves fotografies han estat icòniques i, totes, una font d’informació per a les estudioses i aficionades del tema. L’examen minuciós de les fotografies localitzades «prop de Fraga» —segons la descripció que inclou el seu catàleg— i el coneixement exhaustiu dels escenaris bèl·lics del terme d’Aitona, van permetre la descoberta de la major part dels indrets on Capa va enregistrar les imatges de les tropes republicanes en el seu intent de contraofensiva a través de la Serra Brisa fins a Fraga.

El Centre d’Estudis Comarcals del Segrià va recollir tota aquesta feina feta, va bastir un projecte escrit per aquesta ruta pel terme d’Aitona i es va aplicar a la tasca de concordar voluntats per aconseguir portar-lo a bon port. L’ajuntament d’Aitona ha fet una bona tasca per aconseguir que l’itinerari que uneix els diferents punts sigui transitable, tot enmig dels bancals de presseguers que ja s’han fet famosos per la seva estesa de flors en primavera.

Cal dir que la sort ha estat de la nostra part, ja que vam poder contactar directament amb Cynthia Young, encarregada de l’arxiu de Robert Capa, quan va ser a Lleida el 2018 com a comissària d’una de les exposicions promogudes per CaixaForum, moment en el qual es va tancar un tracte molt avantatjós pels drets d’utilització de les fotografies en la ruta dissenyada.

El 6 de novembre d’aquest any s’inaugura per fi la Ruta Robert Capa a Aitona. Es posen a l’abast aquests indrets amb les imatges esmentades i l’explicació del context bèl·lic que va impulsar el fotògraf a fer un viatge llampec, d’anada i tornada, des de Lleida fins al front que es volia establir a Fraga, passant pels paratges de Serra Brisa amb el monestir de Sant Salvador a l’horitzó.