«Terra, imatges del pagès etern», exposició del fotògraf francès Etienne Clotis, a Barcelona

«Terra, imatges del pagès etern», una sèrie de 18 quadres de gran formats del fotògraf francès Etienne Clotis, a Barcelona del 15 de juny al 9 de juliol 2022

 

Galeria Atelier Güell, c/ de les Penedides, 8.

(De dimecres a dissabte, de les 11 h a les 13’30 h i de les 16 h a les 20 h)

Inauguració: dijous 16 de juny de 2022 a les 19 h.

 

El món agrícola actual està massa associat al prisma dels problemes econòmics, socials i ambientals de la professió. No té una imatge gaire atraient: males vendes causades per la competència global i els canvis en la societat, manifestacions violentes, suïcidis, ús de pesticides... No obstant això, no podem reduir la dona i l’home de la terra a aquestes contingències. Tant si s’anomenen pagesos com agricultors, gestors o empresaris, malgrat les dificultats, alimenten la humanitat cada dia.

En les societats del passat, sens dubte fortament rurals i agrícoles, i molt més connectades al món dels consumidors que no pas avui dia, el pagès va ser objecte de representacions artístiques amb valors positius: el treball, la bellesa del gest, l’harmonia amb la natura, la família, l’espiritualitat.

Així, la història de la pintura inclou un gran nombre de quadres en què el món pagès està representat: en els seus paisatges, en la seva obra, en el seu entorn de vida, en les seves accions diàries. Qui no recorda l’Àngelus de Millet que a França s’ha convertit en una icona de la vida del pagès? Els germans Le Nain, Millet i Van Gogh van alimentar el nostre imaginari col·lectiu amb representacions, sempre justes i dignes, de la vida pagesa. Són aquestes representacions i el seu missatge de noblesa de la condició humana el que ens va portar a presentar l’exposició actual.

Després de la trobada amb Etienne Clotis (Perpinyà, 1988), un fotògraf nascut d’una família agrícola rossellonesa, li vam proposar tractar el tema de la imatge pagesa d’una manera bastant poc convencional. Ho vam fer també després del seu fabulós treball de creació de retrats Iconic, que li va valer diversos premis professionals d’alt nivell, com el Qualified European Photographer i el Master en la mateixa distinció l’any 2017 i l’any 2018, i la menció Portraitiste de France Excellence & Major el 2019, diploma atorgat per la FFPMI (Federació Francesa de Professions de Fotografia i Imatge).

Si «Terra» s’inspira en els clàssics de la representació pagesa des del segle XVI fins al segle XX, Clotis la transposa sobretot en una visió contra corrent i sofisticada de la pagesia, no sense sensualitat i de vegades humor, apta per al públic urbà d’avui en dia, que oscil·la entre glamur i cultura pop.

L’aspecte estètic és important òbviament per aquest fotògraf vingut del ram de la moda parisenca, però la sèrie no es redueix, ni de ben lluny, a unes fotos maques i atractives.

Volíem trencar amb l’enfocament negatiu que pateix sovint el món agrícola degut a les crisis econòmiques, socials i mediambientals del gremi, relegat a una ruralia cada vegada més allunyada i ignorada per la modernitat.

La transposició es fa gràcies als valors i a les temàtiques actuals que hi posa el fotògraf: atenuació del gènere, multiculturalitat, migracions, canvis alimentaris, canvi climàtic i moviment neorural.

La primera exposició de «Terra» ha tingut lloc en una gran finca agrícola rossellonesa, el Château Cap de Fouste. Després es va exhibir al Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà i a la ciutat d’Elna el 2021; per fi, l’exposició es podrà veure a Barcelona aquest principi d’estiu.

Què passaria si els pagesos actuals esdevinguessin models positius de representació social…? Us convidem a descobrir properament «Terra, imatges del pagès etern », a la galeria Atelier Güell, a Barcelona.

 

Joan Lluís Mas i Pastor

President de Terra dels Avis