I Trobada de joves investigadors. El PEHOC mira cap al futur

Una de les matèries avaluables del Batxillerat és el treball de recerca, que representa un total del 10 % de la nota del Batxillerat. En alguns casos es tracten d’excel·lents recerques d’història local o microhistòria. En la mateixa línia podríem considerar els treballs de final de grau de les universitats. Tanmateix, tot i la qualitat i vàlua d’aquests treballs, sovint romanen menyspreats en calaixos dins els instituts o bé són investigacions universitàries que en moltes ocasions no veuran la llum ni en el cas de les tesis doctorals.

Un present amb molt de futur!

Per revertir aquesta situació, el PEHOC va organitzar el passat 24 de setembre la I Trobada de Joves Investigadors. La finalitat no era cap altra que posar en relleu aquestes investigacions i fer-les públiques. La metodologia tractava de donar veu als alumnes i investigadors, situar-los en el centre d’aprenentatge, conèixer les seves investigacions i divulgar-les cap a la societat. Altrament, constatar que l’aprenentatge dels nostres joves a les aules no es pot limitar només a la transmissió del coneixement, sinó també de fer-los partícips del món que ens ha tocat viure. No n’hi ha prou amb entendre i comprendre com funciona el món i la societat: cal que siguin capaços d’intervenir-hi.

La conferència inaugural va anar a càrrec de Maria de Lluc Serra, doctora en Història de l’Art i investigadora del patrimoni artístic de postguerra. En segon lloc l’estudiant d’arqueologia Arnau Brosa parlà de l’arqueozoologia: l’estudi de restes animals en contextos arqueològics, i, més concretament, la relació entre els humans i peixos per entendre com els humans han explotat ecosistemes marins i els seus possibles impactes. Dins la recerca històrica es va constatar novament l’interès per la Guerra Civil i el franquisme entre els més joves: tres treballs de recerca de Batxillerat de l’INS Montsacopa centren la recerca en aquests episodis del segle XX. Es tracten de joves de només 16 i 17 anys i que posen de manifest la vàlua dels treballs de recerca. Iona Pujol explicà la figura de Cristina Zalba, la seva besàvia d’Oix que va col·laborar amb la resistència antifranquista dels maquis el 1945, que va posar de manifest novament l’activitat guerrillera dels maquis a la comarca de la Garrotxa i en va destacar la perspectiva de gènere, molt poc treballada fins avui: les dones també van participar en la lluita contra la dictadura franquista. Amb el títol de «Cel Rogent» en Jan Torra investiga els bombardejos i la guerra des de l’aire amb un tractament de fonts primàries i rigorositat històrica més pròpia d’una tesi doctoral que d’un treball de recerca. Dones, educació i franquisme són els tres pilars de recerca de Paula Montenegro, que se centra en el rol femení durant la dictadura i el seu impacte en l’educació. Finalment, l’estudiant d’Història Coral Moli explicà la Guerra Civil i la repressió franquista a Sant Joan les Fonts.

Com a conclusió, la I Trobada de Joves Investigadors del PEHOC va clarificar l’interès dels estudiants per la recerca històrica, i, a més, que és efectuada des d’un rigor i una qualitat gens menyspreables. Igualment, la jornada també tenia com a finalitat donar a conèixer la mateixa institució del PEHOC, així com convidar els més joves a formar-ne part com a membres investigadors o com a futurs integrants de la Junta Directiva. Un present amb molt de futur!

 

Albert Planas i Serra